Кълнем се в Европа и чакаме да ни приемат в еврозоната, а изхвърляме от конкурса за изтребител европейския участник. Два пъти в речта си по отчета за втората година от момента на встъпване в длъжност президентът Румен Радев разкритикува решението на комисията по избор на изтребител за българската армия. Решението за продължаване на преговорите със САЩ за Ф-16 държавният глава оцени като антиевропейски избор, а конкурсът нарече порочен и бутафорен.

Заедно с оценка за провал на големите енергийни проекти, Румен Радев попита защо се чудим, че не ни приемат в Шенген и еврозоната.

"България губи суверенитет и не може да взима важни стратегически решения", според Румен Радев.

Още в началото на отчета си държавният глава припомни, че е силно ангажиран с проблемите на въоръжените сили и за негово съжаление се е "оказал лош пророк", тъй като въпреки настояванията му нужните средства за поддръжка на техниката и подписването на договорите отново заради сроковете няма да гарантират нужното качество.

Йотова иска нов закон за българското гражданство

Йотова иска нов закон за българското гражданство

Тя се обяви против даването на гражданство срещу инвестиции

Той разкритикува, че средствата за ремонт на авиационната техника са заделени късно и дотогава рискът от авиационни произшествия продължава да расте.

Нальотът остава опасно нисък, предупреди отново държавният глава.

Той припомни порочната комисия за изтребителите от 2017 г., която е блокирала за дълъг период модернизацията на ВВС, а, по думите на държавния глава последните решения на управляващите окончателно са опорочили процеса и то в усложняваща се среда за сигурност.
Трите проекта за въоръжените сили не могат да решат проблемите на българската армия, заяви Радев.

"Аз не говоря за изтребители", категорично обяви президентът в коментар на журналистически въпрос за свое изказване от преди години. Държавният глава обясни, че настоява за обективна и равнопоставена състезателна процедура и никога не е налагал мнение кой от моделите изтребители трябва да бъде избран. Конкурсът е опорочен, припомни изказването си.

Процедурата е опорочена не само заради цените и качеството,, а и това, че в разрез с ясно приети и разписани документи от МС и НС, посочи още президентът. По думите на Радев сега "отиваме в неизвестното и ще плащаме явно много повече".

Дали обаче конкурсът ще стартира отново, зависи от правителството, което прехвърли отговорността върху Народното събрание, отсече Радев.

Диалог между институциите, борба срещу неравенствата и спорните закони бележат управлението на президента Румен Радев.

Определящо за годината, по думите на Румен Радев, е нарастване на беззаконието.

"Президентската институция бе последната бариера пред лобисткото законодателство", заяви президентът и припомни, че само през изминалата година е наложил вето 7 пъти. Ветото не е акт на противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство по думите му. По-късно Радев даде да се разбере, че има вероятност да наложи и вето върху Закона за личните данни. 

"За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване". Държавният глава е убеден, че все повече закони се променят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, като се избягват дискусиите и гражданското участие.

Заради скандални обществени поръчки, лобизъм, защита на лични интереси и корупционни схеми президентът критикува остро правителството. Той посочи, че в момента не вижда база за партньорство със сегашните управляващи.

Българската демокрация губи позиции, според Радев, който разкритикува остро корупционните практики в България, обществените поръчки, едноличните решения, включително и погазването на свободата на словото.

"Необходима е радикална промяна на политическата среда и модела на управление", според Румен Радев. Механизмите за контрол на властта трябва да бъдат разширени, какви пари харчат, имат ли поставени лица зад мними фирми. Доверието на гражданите в държавността трябва да се възстанови, а това преминава през възмездието. Държавният глава апелира прокуратурата и МВР да навлязат в старателно отбягвания периметър на властта.

Той обвини правителството,че прекрачва законовите граници и нарушава баланса на властите, което личи във външната политика, в изпълнението на закона за държавния бюджет и в самото му отношение към Народното събрание.

На въпрос дали според него ще има предсрочни избори, Румен Радев заяви, че въпросът вече не е дали, а кога.

Румен Радев би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизацията на България, за справедливост, суверенитет и законност.

"Неслучайно настоявам за по-добро образование, защото някои политици трудно осмислят това, което четат", заяви още Радев, според когото ако не настъпи коренна промяна в политическата действителност в България, това (предстоящото, изборите бел.ред.) ще е последното раздаване на картите в тази конфигурация. Президентът заяви и че законът за референдумите трябва да бъде сериозно ревизиран, тъй като не се използва достатъчно, а то е оръдие на пряката демокрация. Сегашното законодателство е бариера срещу успешните референдуми. По думите на Радев този мощен инструмент не бива да бъде обезличен.

Държавният глава отчете, че е имал 19 събития в чужбина и 12 държавни глави са посетили България. Той изброи всички постигнати успехи в отношенията и с Балканските държави. Тристранната среща в Русе между България, Австрия и Румъния с поглед към Дунавската стратегия е дала добър резултат, посочи Радев. Дунавската стратегия е инструмент за съживяването на икономиките развитие в региона, включително и на Северна България, убеден е държавният глава.

Той напомни още, че е предложил на Китай създаването на център за глобално партньорство. И отчете, че посещението му в Москва възстановило политическия диалог след дългогодишно прекъсване.

Приоритет за институцията е поддържането на жива връзка с българските общности близо до българските граници.

С указ на президента предстои да бъде създаден Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и експерти, които да разработят алтернативи на икономическия застой.