Законът за предоставяне на българско гражданство се нуждае от ремонт.

Такава позиция изказа вицепрезидентът Илияна Йотова в рамките на отчета си, който представи заедно с държавния глава Румен Радев. Вицепрезидентът е против даването на гражданство срещу инвестиции. Тя ще изчака обявения срок до 30 януари за евентуални нормативни промени.

Запазването, развитието и разпространението на българския език са приоритет за вицепрезидента Илияна Йотова. Съществуват опасности от изчезването му в историческите му диаспори, предупреди Йотова.

Вицепрезидентът постави акцент върху образованието на сънародниците ни в чужбина.

Искаме ново училище в Одеса, а допуснахме да се затвори българското училище в Будапеща.

Румен Радев: Кълнем се в Европа, а правим антиевропейски избори

Румен Радев: Кълнем се в Европа, а правим антиевропейски избори

България губи суверинитет, според държавния глава

Не се подава ръка на българските висшисти, а икономиката ни има нужда от тях, изтъкна вицепрезидентът.

Предстои създаването на български културен институт, който ще следва международния опит.

Приоритет за институцията остават българите зад граница. Затова се предвижда пилотен проект на централно гише за връзка с българската държава. Освен просветителска и читателска дейност, могат да се направят стъпки към съвместен бизнес и общи проекти според Йотова.

Тя допълни, че до момента съдбата на българите във Великобритания след Брекзит не е ясна.

10 години живеем под сянката на икономическа, финансова и социална криза на сигурността, както и в Европа на скоростите, коментира Йотова по повод предстоящите европейски избори.

Национално разбирателство по въпроси от национален интерес е в основата на условието за успешна предизборна кампания, убедена е тя. Повече интеграция или повече суверенитет? В тази дилема е закодиран целия разговор за бъдещето на Европа. Европа не отрича националната идентичност,подчерта Йотова, но според нея желаещите да пренапишат историята на България са много, затова страната ни трябва да пази културната и историческата памет.