Лидерът на БСП Корнелия Нинова е станал свидетел на кръгова отбрана по време на Консултативния съвет по национална сигурност

"Бранене на статуквото със зъби и нокти", бяха думите на Корнелия Нинова пред журналисти пред президентството.

Според нея всички са отхвърлили всички алтернативни предложения, включително са се чули обвинения към медиите и тези, които изнасят информация, виновни обаче не е имало сред самите политици. "Медийни атаки, отстрелват ни един по един, дайте да се пазим" - такива реплики е чула Нинова. Тя обаче отказа да посочи конкретни имена.

Правителството на Бойко Борисов отхвърли предложенията на президента Румен Радев за декларация и направените от мен предложения, посочи Корнелия Нинова и обясни, че не се е приело да има нов антикорупционен закон, тъй като според управляващите той е добър и работи.

Не се е приело да има нов антикорупционен закон, тъй като наличният според управляващите е добър и работи. Решено е да се прави анализ на въздействието.

Другото, което не се е приело е предложението за прозрачна процедура по избор на двама европейски прокурори. Премиерът Бойко Борисоя е препратил Нинова към Румъния да види какви са резултатите от корупцията там.
Третото предложение на БСП за Закон за съдебната власт също е било отхвърлено, заедно с предложението за промяна на правомощията на главния прокурор също е било отхвърлено.

Левицата настоява за промяна на цялото статукво - нов антикорупцинен закон, нови хора и промени в правомощията на различни органи, включително пълна сила на действие на европейската прокуратура в България.
"За пореден път се вижда разликата между статуквото и желанието за промяна. Всички в управлението, включително и Обединени патриоти бранеха статуквото. Ние предложихме промяна", негодува Корнелия Нинова. 

Трябва да се действа с еднакъв аршин към всички, независимо дали са политици или не, призова Нинова. Тя отказа да коментира информацията, че прокуратурата е възложила проверка и на Жаблянов.

Тя заяви, че няма да отговаря на критиките на лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Искат промяна на правомощията на главния прокурор

Припомняме, президентът Румен Радев свика заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Поводът е разразилият се скандал с имотите на властта, станал по-известен като "Апартамент гейт". На него обаче не присъства представител на Антикорупционната комисия.

На излизане от съвета лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че е възмутен от "грозния опит за ПР от страна на БСП". Вътрешният министър Младен Маринов пък потвърди думите на Нинова, че не са постигнали общо становище.

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Марешки възмутен от опита за PR акция на КСНС

Смята, че БСП са опитали да употребят президентската институция