И морално, и физически спорът със строителната компания "Артекс" е разрешен. Това заяви премиерът Бойко Борисов в централата на ГЕРБ ден след като шефът на парламентарната група на партията Цветан Цветанов напусна парламента.

Причина за неговото оттегляне е скандалът "Апартаментгейт". Стана ясно, че Цветан Цветанов, правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, депутатът Вежди Рашидов, зам.-министрите Ваня Колева и Красимир Първанов са закупили апартаменти на цени, доста по-ниски от пазарните. Междувременно в парламента е приет Закон за промени в Закона за устройство на територията.

Дариткова повежда депутатите от ГЕРБ

Дариткова повежда депутатите от ГЕРБ

СДС и ГЕРБ подписаха условията за съвместното участие на евровота

Според Борисов всички замесени в скандала са напуснали държавните постове. Все още не е ясно кой е разпалил конфликта с евтините апартаменти, но премиерът не пожела да коментира и поиска да види нотариалните актове на живущите в сградата. 

За това че Цветанов запазва постовете си в партията, премиерът обясни: "Едното е държавната работа, парите на данъкоплатците другото - на партия ГЕРБ. Аз му вярвам".

Според него е абсолютна лъжа, че "Апартаментгейт" е "приятелски огън". "Всички сме страдали от този скандал. Да не мислите, че е приятно... Кредитният рейтинг на България се вдига, преборихме се за пакета "Мобилност", въпреки че двама не гласуваха", изреди своя отчет Борисов.

Антикорупцията щяла да разнищи казуса с апартаментите на властта

Антикорупцията щяла да разнищи казуса с апартаментите на властта

Пламен Георгиев не можел да си позволи "Артекс" апартамент

"Аз винаги съм се плашил от приятелите и винаги съм казвал, че нямам приятели, заяви премиерът, на което Цветанов тихо допълни - "освен мене". В отговор на това премиерът каза - за да останем приятели, той сдаде политическите постове.

"Ние в ГЕРБ понесохме тежък удар. Ако мислите, че това е малко - да свалиш шефа на групата и да го извадиш от парламента...", не довърши Борисов.

Александър Йорданов и Илия Лазаров от СДС са в евролистата на ГЕРБ

Александър Йорданов и Илия Лазаров от СДС са в евролистата на ГЕРБ

Борисов заяви, не се бърка в работата на СДС за номинациите на евродепутати

Вместо да говорим за пакета "Мобилност", говорим за Апартаментгейт, възмути се премиерът. При подобен скандал трябва да се понесе веднага отговорност, подчерта той и отбеляза, че в обществото е останало неприятно впечатление.

Премиерът Борисов не скри разочарованието си от излизането на своя заместник от народното събрание. "Като си говорихме и вчера - 7 дена нямаше медия, която тази тема не я държаха от сутрин до вечер", каза той.

За Борисов е интересно да види от департамента на САЩ дали ще излезе с подобен доклад за свободата на медиите, когато Тръмп казва, че те създават фалшиви новини и са врагове на народа. "Представете си български политик да каже такова нещо, какъв доклад тогава ще очакваме", възкликна премиерът.

Дариткова: Никога няма да бъда Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ

Дариткова: Никога няма да бъда Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ

Иска да въведе модел на понижаване на агресията

До края на деня ще стане известен наследникът на Цецка Цачева за министър на правосъдието. Борисов определи ситуацията като тежки наказания, тежки решения, защото са се напуснали важни у ключове постове. В историята няма такива тежки санкции, които са наложени в една партия, по думите му. Има грешка, има и прошка, ще се докаже във времето дали са били виновни, каза Борисов.

Относно техническите измерения на оставките премиерът обясни, че днес се подготвят, за да може оставките и назначенията да се случат в един ден - утре. Новият министър на правосъдието ще има няколко задачи - да отпадне мониторинговия механизъм за сътрудничество и проверка, да докажем, че България изпълнява критериите за Шенген. Дали има корупция с тези магистрати, Борисов го оставя на медиите за разследване.

анкета

След оставката на Цветан Цветанов?

Виж резултати

Мнозинството в НС се разпада 3.6%

ГЕРБ затъва 31.3%

Бойко Борисов е велик 18.9%

Нищо 28.7%

Искам/чакам следващата оставка 17.4%

Освен за споразумението със СДС и за новият председател на  ПГ ГЕРБ премиерът заяви, че сега страната ни има стратегически важна работа. Средиземноморският проект за газ е геотратегически. Интерконекторът с Гърция трябва да бъде включен възможно най-бързо. Започват новите сондажи в блока "Хан Крум" и в един момент България може не само да стане независима в доставките на газ, но и да бъде търговец, смята лидерът на ГЕРБ.