Върховната касационна прокуратура (ВКП) възложи на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да направи проверка по сигналите за апартаментите на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Повод за проверките са публикации в медиите (за Жаблянов - бел.ред.) и внесен днес в държавното обвинение сигнал от група депутати от партията на Валери Сиоменов НФСБ и ПГ ОП (за Ангелкова - бел. ред.).

Валери Симеонов съветва Борисов да си огледа министрите
Обновена

Валери Симеонов съветва Борисов да си огледа министрите

Има още министри с апартаменти

ВКП е разпоредила на Антикорупцията да изиска информация относно:

- притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти;
- историята по собственици на всеки от закупените имоти;
- актуалното състояние на дружеството продавач;
- декларирането на имотите в съответните общински райони;
- заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси;
- произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството - продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

Ангелкова усети силни чувства от страна на Валери Симеонов

Ангелкова усети силни чувства от страна на Валери Симеонов

Готова е да подаде оставка, ако премиерът я поиска

Припомняме, лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посъветва премиера да си огледа министрите. На 4 април в кулоарите на парламента той препоръча на журналисти да проверят жилище на адрес в столичния квартал "Овча купел". Тогава обаче Симеонов отказа да посочи изрично чия собственост е въпросният имот.

По-късно стана ясно, че става въпрос за жилище на министъра на туризма Николина Ангелкова. Това се доказа и от годишните имуществени декларации към края на 2017 година на Ангелкова. Според заявеното от нея тя има апартамент с площ от 142 квадратни метра, закупен през 2008 година на цена от 75 000 лева. Това прави по 528 лева за квадратен метър или грубо по 260 евро за квадрат. Като произход на средствата - дарение и собствени средства.

Отговорът на Ангелкова не закъсня - тя беше извън страната, но още с кацането си министърът направи брифинг на летище "София", където носеше със себе си нотариалния акт на жилището. Тя го показа и увери, че всички документи са изрядни. Тогава тя заяви, че Симеонов очевидно проявява силни чувства към нея.

Ден по-късно лидерът на НФСБ продължи с разкритията. Той подсказа на журналистите да проверят и други имот на Ангелкова - в "Драгалевци", защото някой живеел, но не го е посочил в данъчната си декларация. 

Ангелкова отново отговори на Симеонов, този път задочно. Тя написа във Фейсбук, че имотът е бил закупен в края на 2018 г. и предстои да бъде деклариран в ежегодната декларация за имущество и интереси, която се подава за предходна календарна година. Срокът за това е до 15 май тази година.
Относно вида на имота тя уточнява, че става въпрос за парцел урегулиран поземлен имот (дворно място от 1 253 кв.м.), като къщата и гаражът ще бъдат съборени, тъй като са негодни за ползване.

Валери Симеонов подхвърли за проверка и апартамент в "Драгалевци"
Обновена

Валери Симеонов подхвърли за проверка и апартамент в "Драгалевци"

По думите му става дума за имот с декар и половина и перфектно обзавеждане