"Явно сме свидетели на поредните силни чувства на г-н Симеонов към мен". Така министърът на туризма Николина Ангелкова отговори пред журналисти на летище "София" на обвиненията от бившия вицепремиер и настоящ лидер на НФСБ Валери Симеонов, че си е купила евтин апартамент.

Тя обясни, че апартаментът й в столичния квартал "Овча купел" е закупен от родителите й през 2008 г. за 75 000 лв. на груб строеж с акт 14. Ангелкова обеща, че ще предостави на медиите абсолютно всички документи и пазарни оценки на имотите, които са необходими.

"Данъците също са платени и проверени. Всичко може да бъде доказано и проверено, нямам притеснения", увери Ангелкова и допълни, че всеки един имот е различен и има индивидуални характеристики.

Валери Симеонов съветва Борисов да си огледа министрите
Обновена

Валери Симеонов съветва Борисов да си огледа министрите

Има още министри с апартаменти

Туристическият министър припомни, че такъв изблик на силни чувства от страна на Валери Симеонов е имало и миналата година, прокуратурата се произнесла и нямало никакви извършени законови нарушения по подадени от Валери Симеонов сигнали.

На въпрос дали е разговаряла с премиера Бойко Борисов и би ли подала оставка като министър на туризма, Ангелкова отбеляза, че все още не е разговаряла с премиера, но би направила всичко, което разпореди той.

Тя не знае дали Валери Симеонов иска нейната позиция и дали той иска да постави някой друг свой човек на поста министър на туризма. Ангелкова призова журналистите този въпрос да бъде зададен на лидера на НФСБ.

Ангелкова заяви категорично, че за нея е важно да си върши работата съобразно закона.

"Много е жалко, когато, без да имат никакви доказателства, се правят внушения и манипулации, особено по отношение на сектор "Туризъм", на което сме свидетели през последните години", подчерта Ангелкова.

Волен Сидеров доволен, че всеки с апартамент е на мушка

Волен Сидеров доволен, че всеки с апартамент е на мушка

Иска среща формат ГЕРБ – ОП и анекс към управленската програма

Тя тепърва ще преценява дали да си потърси правата по съдебен ред.

Припомняме, по-рано днес Валери Симеонов посъветна премиера да си огледа министрите. В кулоарите на парламента той препоръча на журналисти да проверят жилище на адрес в столичния квартал "Овча купел". Тогава обаче Симеонов отказа да посочи изрично чия собственост е въпросният имот.

По-късно стана ясно, че става въпрос за жилище на министъра на туризма. По този начин Ангелкова се оказва поредното лице от властта, замесено в "Апартамент гейт".

Скандалът с апартаментите на властта се разрази в средата на март. Тогава стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта - правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма "Артекс" под пазарната им цена.

Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях беше тази на енергийния зам.-министър Красимир Премянов. От своя страна Цветанов се видя принуден да напусне Народното събрание, а депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Вчера пък Станислав Стоянов положи клетва в Народното събрание, заемайки депутатското място на бившия партиен председател.

Покрай скандала с министерските апартаменти се появиха и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може "Артекс" да започне строеж на небостъргач в кв. "Лозенец". По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон.

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят. Последва проверка по случая от страна на ДНСК, при която шефът на дирекцията Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравков Здравков е удължил срока на разрешението му. Заради нестихващия скандал се стигна дори до намесата на премиера Борисов, който нареди на ДНСК да спре строежа на небостъргача.

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

Президентът свиква Консултативен съвет по национална сигурност