Министър-председателят Бойко Борисов нареди Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да спре строителството на сградата "Златен век" на фирмата "Артекс" в столичния квартал "Лозенец".

На среща между кмета на София Йорданка Фандъкова с премиера Борисов тя отново му казала, че разрешителното за строеж на сградата е изтекло. Фандъкова поискала справка и евентуално спиране на строежа и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, пише Нова.

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

ДНСК започва административно производство срещу "Артекс"

Спират строежа на "Златен век" до отстраняване на нарушенията

Аврамова също разговаряла с Борисов, като му казала, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството на небостъргача, на база на които строежът може да бъде спрян.

Предвид всички факти и обстоятелства - проверките на ДНСК и Столична община, разговорите с Аврамова и Фандъкова - Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

От ИК "Лозенец" настояват за оставката на шефа на ДНСК Несторов

Припомняме, строителната фирма "Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

Оказа се, че изброените по-горе са закупили апартаменти от фирмата на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните такива.

В медийното пространство се разрази и хипотезата, че ниските цени на апартаментите на властта са свързани с решение на Народното събрание от 2017 година за промени в Закона за устройство на територията, с което решение срокът на валидността на разрешителните на строеж на обекти от първа и втора категория автоматично се удължава от 5 на 10 години.
Оказа се, че небостъргачът "Златен век" на "Артекс" на улица "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" приспада към тази категория

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Корупцията вече има паметник в София - Емблема на върха на лозенския хълм

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на скандала. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Как премиерът спира частен строеж, се пита социалист от „Лозенец“

Как премиерът спира частен строеж, се пита социалист от „Лозенец“

Спирането на този частен строеж трябва да бъде извършено от компетентните органи

Впоследствие в скандала с евтините апартаменти бяха замесени и други - председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не декларирал тераса от 186 квадратни метра, част от апартамента му. Срещу него започна разследване от главния прокурор Сотир Цацаров, а БСП поискаха и неговото отстраняване от органа.
Освен Георгиев прокуратурата ще проверява още председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заместник главния прокурор и председател на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Отделно от "Артекс" в конфликта беше замесена и министърът на туризма Николина Ангелкова. По-рано днес бившият вицепремиер Валери Симеонов обяви, че министър от кабинета също е закупил жилище на много ниски цени.
Дадените от него данни съвпаднаха с тези от имотната декларация на Ангелкова - през 2008 година тя е закупила жилище 142 квадрата за цената от 75 000 лева, което прави о 528 лева за квадратен метър или грубо по 260 евро за квадрат.

Ангелкова усети силни чувства от страна на Валери Симеонов

Ангелкова усети силни чувства от страна на Валери Симеонов

Готова е да подаде оставка, ако премиерът я поиска