ДНСК незабавно трябва да спре строителството на небостъргача на ул. "Златен рог" и директорът архитект Несторов да подаде оставка.

За това настояват от ИК "Лозенец", които отговориха на брифинга на ДНСК с отворено писмо до медиите. Според тях архитект Несторов е доказал, че е "лакей да олигархията" и затова настояват той да подаде оставка незабавно.

Според ИК "Лозенец" становището на ДНСК прилича по-скоро на "акробатика, достойна за цирк "Балкански", отколкото за работа на държавна институция.

Невярно е твърдението на архитект Несторов, че съдът е ангажиран да каже дали сградата е законна или не. Съдът е сезиран с жалба, която иска от съда да застави ДНСК да се произнесе по законността на строителството.

От Инициативен комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача срещу Японския хотел защитават тезата за изтеклото през ноември 2017 г. разрешение за строеж вече почти година и половина.

От инициативния комитет напомнят думите на главния архитект на София, че разрешението за строеж е презаверено през 2012 г, ноември месец. 2017г. То вече е изтекло. На практика това е признание, че в момента строителството се извършва незаконно.

"Чл. 225 ал. 2 т. 2 от ЗУТ е категоричен, че "Строеж или част от него е незаконен, когато се извършва... без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж".

На тази база настояваме ДНСК незабавно да прекратят строителството, проектът на сградата да бъде преработен и да се приведе съобразно изискванията на Общия устройствен план за височина до 26 м, а не както в момента изграждащите се 100-120м.", заявяват от ИК "Лозенец". Те се противопоставят на тезата, защитавана от Артекс, че строителното разрешение може да бъде валидно до 2020 година и наричат подобни разсъждения смехотворни.

"Черно на бяло е написано, че всички текущи проекти, които се разглеждат, се довършват по старият ред. А тези, които вече са с влязло в сила разрешение за строеж изобщо не могат да се надяват да ползват новите поправки. Но нещо, което е ползвано като услуга е удължаването на проекта. Законът казва, че е еднократно и новата крайна дата се записва в решението. А тяхното решение казва 19.11.2017 г. и законът е ясен - едно удължаване. Няма място за пазарлък що се отнася до закона"

От ИК "Лозенец" обясняват и термина "новация", който самият архитект Несторов призна, че е научил съвсем скоро - означава, че старото правоотношение се преустановява и се създава ново. Новото правоотношение трябва да бъде съобразено с новите правила по градоустройството.

Считаме, че след оставката на г-н Цветанов, логичната следваща стъпка следва да бъде търсене на отговорност от страна на Дирекция "Национален строителен контрол", които година и половина бездействат по този казус. Очакваме оставката на арх. Несторов и спиране на строителството на върха на Лозенец.