Строителната фирма "Артекс" излезе с официално изявление.

Фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а от днес и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изявлението на компанията е във връзка с данните, че строежът на небостъргача "Златен век" на улицата "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" няма валидно разрешително.

Според фирмата строежът има всички необходими разрешителни и документи за сградата.

Припомняме, по-рано днес главният архитект на София Здравко Здравков призна, че срещу него е упражняван натиск от "Артекс". Към него били изпращани СМС-и за натиск, които обаче той отказа да покаже.

Той коментира и че не се знае дали строежът на небостъргача на улица "Златен рог" е законен. Разрешителното за строеж на небостъргача не било презаверявано, но строежът продължавал въпреки това. Здравков не знаел защо.

Здравков уточни, че действащото разрешително за строежа на небостъргача е изтекло е в края на 2017 година и не е подновено в законния срок до ноември 2018 година. Заявление за удължаването на строителните дейности не е депозирано.

По думите на главния архитект отговорността за евентуални нарушения е върху ДНСК.

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача "Златен рог"

"Артекс" отговарят на Здравков и на всички, които спекулирали с темата. Фирмата обаче не коментира данните на Здравков за СМС-ите.

"Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда "Златен век" ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи", категорични са от компанията.

Цветан Цветанов напуска парламента
Обновена

Цветан Цветанов напуска парламента

Остава като втори в ГЕРБ и ще ръководи предизборната кампания

От "Артекс" уточняват, че разрешителното за строеж е издадено на 26 януари 2007 година.

На 11 януари 2010 година е издаден и протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво.

На 19 ноември 2012 година главният архитект на София презаверява разрешителното за строеж за срок от 5 години.

От фирмата са категорични, че с приетите промени в Закона за устройство на територията от 2017 г. срокът на валидността на разрешителното за строеж автоматично се удължава на 10 години от датата на започване на строителството, в случая - 11 януари 2010 година. Промените касаели само сгради първа и втора категория или всички по-главни инфраструктурни проекти - метростанции, магистрали, железопътна инфраструктура, както и високи сгради.

Артекс: "При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен."

Относно твърдението, че приетите през 2017 г. текстове в ЗУТ могат да важат и със задна дата, което впрочем беше и оборено от управляващи, "Артекс" посочват, че в текстовете "не се съдържа изрична регламентация относно заверени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени. Цитираният е медиите параграф 58 от закона касае единствено процедури по издаване на разрешения за строеж - т.е. процедури, по които разрешение все още не е издадено".

Спрямо това строежът на сградата би трябвало да бъде законен - небостъргачът "Златен век" на "Артекс" влиза точно в рамките на закона, което от своя страна отново повдига съмненията за приемането на промените и дали това не е било направено специално за "Артекс" и техния небостъргач "Златен век", каквито разкрития бяха направени съвсем скоро.

Тома Биков: Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици
Обновена

Тома Биков: Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици

Биков се надява фирмата да не е получила "помощ от политик" - Цветанов

В този контекст от фирмата обясняват и защо са били приети промените - по този начин се увеличавал срокът за завършване на най-сложните и обмени строежи, "за много от които е налице европейски финансиране и съфинансиране от Република България, с оглед съхраняване на публичния интерес".

От изявлението на компанията става ясно, че обектът на улица "Златен рог" е бил многократно проверяван от ДНСК - през цялата 2018 и 2019 година. Всичките проверки на строителния контрол констатирали пълна законосъобразност на дейността.
От фирмата предоставят и копие от документ, издаден след проверка на РДНСК - Югозападен район.

Снимка 414810

Източник: "Артекс Инженеринг"

Снимка 414809

Източник: "Артекс Инженеринг"

Снимка 414808

Източник: "Артекс Инженеринг"

Снимка 414807

Източник: "Артекс Инженеринг"

Снимка 414806

Източник: "Артекс Инженеринг"