Депутатът от ГЕРБ Тома Биков редовно получавал отстъпки затова, че е депутат. Според него това било нормално.

"Лично аз, като съм депутат, където и да отида всички врати са отворени за мен", заяви Биков в сутрешния блок на Нова.
Коментарът му дойде по повод създалия се скандал около новото жилище на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, както и това на правосъдния министър Цецка Цачева, депутатът Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева.

Според Биков било възможно сценарият около закупуването на жилището на Цветанов да е подобен - той получил преференциална цена, защото бил известна политическа фигура.
По думите му това донякъде било реклама за самата фирма строител, откъдето вероятно казвали: "При нас апартамент има този, този и онзи...".

"Има такива нагласи, това донякъде е реклама", както каза Биков.

Цветанов вижда предизборна логика в атаките срещу себе си

Цветанов вижда предизборна логика в атаките срещу себе си

Това е опорна точка на БСП

Водещите Виктор Николаев и Аделина Радева прекъснаха събеседника. Те обясниха следното: През 2017 година изтичат всички срокове за завършване на строежа на въпросната сграда спрямо издадените разрешителни. Изведнъж се гласува в парламента поправка, която дава възможност строежът да продължи до 2020 година.

"Трябвало до 2017 година всичко да бъде приключено и изведнъж това нещо минава през парламента, после те (фирмата строител - бел. ред.) се позовават на тази поправка", посочи Николаев.

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Няма нищо незаконно около моите имоти, убеден вторият в ГЕРБ

С поправката се облагодетелствали именно фирми като тази, която строи сградата на улица "Златен рог", а до фирмата имало и специално писмо, което гласяло, че поправката при тях може да се прилага и със задна дата, разкри от своя страна Радева.

"Появи се един документ, в който г-н Цветанов, като председател на комисията по вътрешна сигурност, задава въпрос на г-жа Фандъкова (кмет на София, от ГЕРБ - бел. ред.) за ситуацията със същата тази сграда, защото е получен сигнал-жалба от протестиращи", заяви Николаев и показа писмото. Протестиращите се надигнали, защото сроковете за строежа са изтекли, а впоследствие са били незаконно удължени, което станало повече за инициирането на проверка. В публикацията пишело, че Цветанов отправил това запитване към Фандъкова, вече разполагайки с някакви данни за статута на сградата.
Отделно искал и още информация за строежа.
Това показвало, че той е следял казуса много отблизо и се е интересувал от него. Спрямо публикацията, която показва това писмо, само 4 дни след инициирането на проверката Цветанов е сключил сделката за жилището си.

Румен Радев: Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов

Румен Радев: Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов

Не спекулирайте с етническия мир, призова държавният глава

С оглед на всичко казано Николаев попита Биков дали фирмата, намирайки се в ситуация, в която вече има започнат голям строеж, срокът за приключването на който вече е изтекъл, може да е потърсила "помощ от политик".
В отговор Биков заяви, че се надява това да не е така. Строежът вече бил започнат и било редно да се довърши.

Водещият формулира въпросът си още по-ясно, след като Биков започна да обяснява че всичко се дължи на това, че се "намираме във вихъра на скандала".

Николаев към Биков: "Възможно ли е фирмата да е била принудена да предпочете да продаде апартамент на много по-ниска цена на човек, от когото зависи дали ще продължава или не големият ѝ строеж?"

Биков: "Не мисля, честно казано. Не ми се струва... Познавайки г-н Цветанов, аз работя вече така 2 години доста активно с него, не мисля, че подобно... това не е в негов стил. Друг е въпросът, че пак, ето, стигаме до този проблем. Аз затова Ви казвам, ние сме в кампания, това е част от кампания."

Хамид Хамид за апартаментите на Цветанов: "Колкото повече, толкова повече!"

Хамид Хамид за апартаментите на Цветанов: "Колкото повече, толкова повече!"

Хубаво е всеки да има някакво жилище, което да обитава, убеден депутатът от ДПС

Според Биков всичките тези разкрития за жилищата на герберите излизат умишлено на пропорции. Това било подготвено и сега се пуска малко по малко с предизборни цели. 
Данните били всякакви - че в апартамента имало асансьор, което го нямало в регистъра.
В ГЕРБ обаче били достатъчно концентрирани върху своите дефекти и дефицити и заради това Борисов казал, че ще проследи всички документи, на базата на които ще вземе адекватно решение на създалата се ситуация.

Борисов се закани с последствия по имотния скандал в ГЕРБ

Борисов се закани с последствия по имотния скандал в ГЕРБ

Много колеги ме обвиняват, че махам хора и режа глави

Иначе Биков посочи, че всяко нещо, всеки детайл в този скандал, който иначе не би направил впечатление никому, се превръщал в новина. Той видял гласуването в парламента на поправката от 2017 година. Той не може да сподели мотиви за приемането му, защото не е присъствал. За по-ясни доводи трябвало да се попита депутат от ГЕРБ, който е подкрепил текста. По думите му поправката била приета с консенсус - 96 депутати от ГЕРБ и 2 от БСП, като всички останали социалисти не били в пленарна зала и никой не гласувал "против".

Сидеров: Цветанов няма да остане гладен като брокер на недвижими имоти

Сидеров: Цветанов няма да остане гладен като брокер на недвижими имоти

Лидерът на "Атака" сравни гербера с Кисинджър заради совалките с "Воля" и СДС

В самото начало на интервюто Биков обясни, че вероятно в ГЕРБ ще има тежки решения. Евентуално първата политическа сила у нас можело да се раздели с хора, да поиска оставки. Това обаче нямало да стане в блок, а поотделно.
На въпрос дали г-жа Цачева се намира в по-дълбок изкоп от Цветанов, Биков коментира, че Цачева е правосъден министър и бивш председател на НС, което предполагало, че финансово може да си позволи ново жилище. Цачева би могла да има някакви спестявания, продала имоти в Плевен и си купила жилище в София. "Аз не изключвам мотивацията да е с цел престижни клиенти", отново наблегна Биков. Това можело и да не се тълкува като рушвет.

Борисов готов да вкара контразакон, ако има нарушение за апартаментите на властта
Обновена

Борисов готов да вкара контразакон, ако има нарушение за апартаментите на властта

Ако обществото каже, че не иска небостъргачи, премиерът готов да приеме това

Това, че сделките на Цветанов и Цачева били с една и съща фирма, и двете на доста по-ниски цени от пазарните, можело да бъде и внушение, както се изрази Биков. Това не било така според депутата.

Водещите продължиха с данните. Жилището на Цачева е 199 квадратни метра, с гараж и таван - 233 кв. м. Цената, която Цачева е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е едва 138 000 евро (т.е. малко над 590 евро за квадратен метър).
Според данни в същата сграда апартамент с двойно по-малка квадратура е на два пъти по-висока цена, което прави 4 пъти разлика с цената, която е заплатила Цачева. Разликата в общата цена била в порядъка на 300-400 хиляди лева.

Биков коментира, че герберите живеят с мисълта, че са виновни до доказване на противното. БСП били обратно - невинни до доказване на противното.
"Ние трябва непрестанно да доказваме нашата невинност. Това ще правим и през следващите няколко дни", посочи Биков и допълни, че е убеден в това, че Борисов ще вземе възможно най-адекватното решение.

Николаев: "Какво е ГЕРБ без Цветанов?"
Биков: "Аз го казах и в началото. Това е достоен човек в ГЕРБ, изключително авторитетен сред наши членове и симпатизанти и сред парламентарната група."

Николаев: "Възможно ли да съществува ГЕРБ без Цветанов?"
Биков: "Сега... това е въпрос пак на хипотеза. Аз не бих искал да говоря хипотези в момента, защото виждате, че всяка дума става новина."

Антикорупционният фонд пита и за други апартаменти на политици

Антикорупционният фонд пита и за други апартаменти на политици

Под прицел са Цецка Цачева и Вежди Рашидов

News.bg припомня:

На 19 март зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е останал само с два апартамента, тъй като заменил два апартамента, в които живял до лятото на 2018 г., и за нов доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания. Той обаче увери, че всичко е законно.

По-късно обаче стана ясно, че двата апартамента, които той заменил за новия си имот, са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

По тази причина от прокуратурата съобщиха, че ще направят проверка по случая.

Коментари по случая не липсваха. Днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров се пошегува, че Цветанов няма да остане гладен като брокер на недвижими имоти.
Депутатът от ДПС Хамид Хамид пък цитира известната фраза на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече".

Към апартаментите на зам.-председателя на ГЕРБ не остана равнодушен дори президентът Румен Радев, който заяви, че Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов.

Междувременно от Антикорупционния фонд алармираха за съмнителна покупка на недвижими имоти и от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов.

Вчера пък стана ясно, че и зам.-министърът на спорта Ваня Колева има апартамент в блока на Цветанов.

Малко след интвевюто на Биков стана ясно, че правосъдният министър Цачева е сезирала главния прокурор и председателя на Антикорупцията за скандала с апартамента си.

И зам.-министърът на спорта с апартамент в блока на Цветанов

И зам.-министърът на спорта с апартамент в блока на Цветанов

Ваня Колева е кумица на втория в ГЕРБ