ДНСК ще връчи констативен акт за открити нарушения при строежа на небостъргача "Златен век" и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения.

Това съобщение от страна на ДНСК бе разпространено минути след като стана ясно, че на среща в Министерски съвет премиерът Борисов е разпоредил ДНСК да спре строежа на небостъргача в София.

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

От ДНСК посочват и нарушенията, които службата е открила при двете извършени проверки на 20 и 26 март - по документи и на място. Припомняме, че след двете проверки, ДНСК вече имаше една изява - брифинг на шефа на ДНСК Несторов, на който брифинг основно бе обосновавана законността на строежа на небостъргача "Златен век". Реакцията на брифинга бе искането на оставката на шефа на ДНСК, който тогава отказа да коментира думите на главния архитект на София Здравко Здравков, че е получавал заплашителни SMS във връзка със строежа.

Констатираните отклонения при строителството са, че вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби.
В подземните три нива на строежа на коти - 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част "Конструкции" са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи - ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.

В нарушение разпоредбите на законна (чл.154, ал. 1, т.5 от ЗУТ) без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина около 15 м.
Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти.

Констативният акт е основание за започване на административна производство по реда на чл. 224, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗУТ за спиране на строителството на обекта, посочват още от ДНСК.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен