По случай 1 април, който е Международният ден на хумора, шегата и лъжата, от Инициативен комитет "Лозенец" развенчаха четири лъжи на ДНСК за строежа на небостъргача на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец".

Несъгласието си с позицията на институцията на брифинг пред мястото, където ще се издига небостъргачът на "Артекс", изрази общинският съветник от Коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи)" в Столичния общински съвет Войслав Тодоров, който е и част от ИК "Лозенец".

От инициативния комитет настояват за оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов. 
Те са водили множество разговори както с представители на властта, така и директно с инвеститорите и в част от тези разговори от строителната фирма директно са заявявали, че политиците са с тях и са искали от Комитета да се откаже от по-нататъшна опозиция към проекта.

В следствие на всичко това не мислим, че последващи проверки по този казус могат да се правят от същите длъжностни лица. Оттегляме доверието си от директора на ДНСК арх. Несторов и зам. регионалния министър Йовев, настояваме за тяхната оставка и настояват за незабавно спиране на строителството и разрушаване на незаконно построеното. А проектът трябва да се синхронизира с Общия устройствен план и да се намали до 26 м, не сегашните 100-120 метра.

Припомняме, че още в петък, само час след пресконференцията на ДНСК, на която сградата бе обявена за законна, от ИК "Лозенец" излязоха с позицията.

Небостъргачът "Златен век" има всички разрешителни според "Артекс"

Небостъргачът "Златен век" има всички разрешителни според "Артекс"

ДНСК редовно проверявали строежа на сградата и всичко било чисто

Първата лъжа е, че сградата се строи законно. Сградата е започнала с разрешение за строеж. При неговото изтичане строежът става вече незаконен.

Това е най-голямата лъжа, казана от директора на ДНСК арх. Иван Несторов, подчерта Тодоров.

Втората лъжа е за решението на Върховния административен съд (ВАС) по казуса от Бургас, с което се аргументира като практика Несторов.

Войслав Тодоров заяви, че решението на ВАС се отнася до тротоар, въпреки че се твърди, че с него се подновява срок за започване на строителство.

Третата лъжа, според ИК "Лозенец", на ДНСК е твърдението, че не могат да направят нищо, докато не мине делото. Делото не е за разрешението за строеж, а срещу липсата на отговор в срок от страна на ДНСК и тяхното продължаващо бездействие.

ИК "Лозенец" оспорва строителството на небостъргач в Административния съд

ИК "Лозенец" оспорва строителството на небостъргач в Административния съд

Завежда дело заради бездействието на ДНСК по случая

Четвъртата лъжа е, че ДНСК не е тълкувателен орган и те нямат правомощия да си избират съдебните решения от практиката, на които да си уповават цялото действие и дейност върху тях. Те трябва да бъдат задължени само от закона и от наредбата за създаване на ДНСК.

По думите на Войслав Тодоров миналата седмица българското общество е станало свидетел как от ДНСК са започнали да правят акробатични номера, с които да се чудят какво ново да измислят, за да оправдаят изтекло разрешение за строеж.

Според него институциите си прехвърлят топката една на друга и правят всичко възможно да оправдаят едно строителство.

Войслав Тодоров е категоричен, че строителството на небостъргача "Златен век" е незаконно.

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта

На пресконференцията присъства и председателят на инициативния комитет "Лозенец" Никола Вапцаров, който поясни, че ВАС ясно казва, че новите правила и поправки в Закона за устройство на територията не важат за стари процедури или вече започнали процедури.

По думите му вече няма място за интерпретации, питане и домогване. От инициативния комитет призовават ДНСК, ако толкова много следят съдебната практика, да излязат с друго решение.

Цялата сага със сградата е едно прехвърляне на топката от една институция на друга институция, каза също Вапцаров.

Небостъргачът "Златен век" е законен, обяви ДНСК

Небостъргачът "Златен век" е законен, обяви ДНСК

ДНСК частично спира строежа и изчаква произнасянето на компетентните органи

От ИК "Лозенец" повториха, че разрешението за строеж е изтекло още през ноември 2017г. Заповедите на главния архитект на София - Здравко Здравков не подновяват срокове на разрешението. Оттам продължаващото строителство е без валидно разрешение за строеж и е незаконно, съгласно чл. 225 ал. 2 т. 2 от ЗУТ.