"Артекс" се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те нямат валидно строително разрешение. Това заяви пред bTV Никола Вапцаров - адвокат и член на инициативния комитет "Лозенец", който се бори срещу строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в елитния квартал.

Вапцаров подчерта, че комитетът протестира активно вече две години, като през този период са организирани шест протеста със затваряне на "Черни връх" и са отправяни жалби до всички институции.

"99% от хората се обезвериха от цялата ситуация. Останахме една шепа хора, които казахме, че ще изчерпаме докрай всички легални възможности, които имаме, преди да се откажем", посочи той.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен

Поправка, гласувана от предишното Народно събрание, променя сроковете, в които важат строителните разрешителни. Те са валидни десет години не от издаването, а от започването на строежа.

В свое писмо до общината от 2017 г. бившият регионален министър Валентин Йовев посочва, че новите текстове трябва да важат и за небостъргача. "Срокът за завършване на строежа е 10 години след започване на строителството, а именно 11.01.2020 г.", пише той.

Адвокат Вапцаров заяви, че срещу Валентин Йовев се води разследване за престъпление по служба и превишаване на служебни правомощия, тъй като той не е упълномощен от министър да дава подобни тълкувания.

Предстои ДНСК отново да извърши проверка за законността на сградата.

Небостъргачът в "Лозенец" ще задръсти квартала, вдигнаха се столичани

Небостъргачът в "Лозенец" ще задръсти квартала, вдигнаха се столичани

Имало план за строеж на още 3-4 небостъргача в "Лозенец"

Загубих доверие в способностите на ДНСК да предприемат адекватни действия, защото през годините са доказали, че нямат капацитета и желанието да се справят с проблемите с презастрояването, коментира Вапцаров и допълни, че от инициативния комитет са завели дело в Административния съд заради бездействието на институцията.

Той изрази надежда този път ДНСК да си свърши работата и проектът да бъде преработен. Вапцаров бе категоричен, че небостъргачът не бива да се изгражда на определеното място, тъй като самият закон не го позволява.

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта