Разрешителното на фирма "Артекс" за строежа на небостъргача в квартал "Лозенец" не е удължено и е изтекло на 19 ноември миналата година. Това предаде БНР, цитирайки кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че настоящите проверки, включително и тази от прокуратурата, ще покажат кой е прав - главният архитект на София Здравко Здравков или ДНСК, която обяви, че сградата е с удължено разрешително за строеж.

По думи на Фандъкова собствениците са имали възможност до края на 2018 г. да искат удължаване на разрешителното, а всъщност са изтеглили искането си за това още през 2017 г.

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

От ИК "Лозенец" настояват за оставката на шефа на ДНСК Несторов

Тя заяви, че не разбира защо в становището си ДНСК се позовава на казус от Бургас и бе категорична, че тя самата остава на позицията на главния архитект.

"Моята позиция от самото начало е, че толкова висока сграда нямаше място там. Точно затова възложих на главния архитект да не удължава строителното разрешително", обясни Фандъкова.

Припомняме, миналата седмица шефът на ДНСК Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравков Здравков е удължил срока на разрешението му.

По думи на главния Здравков обаче сградата е изгубила право на строеж с всичките удължавания. От своя страна Несторов заяви, че е в пълен синхрон с главния архитект, но се позова на практика на Върховния административен съд и решение на съда за Бургас от 2018 г.

Заради решението на ДНСК вчера от Инициативен комитет "Лозенец" обвиниха Дирекцията за национален строителен контрол в четири лъжи за строежа на небостъргача.

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
Обновена

Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"

Срокът за строеж на сградата бил незаконно удължен