Терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е узаконена още преди години от районната администрация, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на Строителния контрол в Столичната община.

Проверката показала, че са на лице строителни книжа както за терасата, така и за изградените конструкции, но не са открити такива за самия покрив.

По думите на арх. Влади Калинов от дирекция "Общински строителен контрол" това не било основание за събаряне на постройката.

Той обяснява още, че така актът за премахването им, издаден от район "Слатина", не бил основателен.

Шефът на Антикорупцията обясни сделката с имота си

Шефът на Антикорупцията обясни сделката с имота си

По думите му срещу него се води компроматна кампания

Пред Нова телевизия кметът на района е заявил, че категорично стои зад издадения акт за събаряне на навесите с барбекю на антикорупционния шеф.

Арх. Калинов пояснява още, че строителството върху терасата се е извършило преди въвеждането в експлоатация. 

По думите му една и съща администрация издала два акта, които си противоречали. В единият акт пишело обаче, че цялата сграда е изградена и отговаря на всички строителни книжа.

Припомняме, че вчера Антикорупционната комисия излезе със заключенията си от проверките на апартаментите на властта, като при нито една от сделките не бяха открити нарушения. 

Антикорупцията не откри злоупотреби при апартаментите на властта

Антикорупцията не откри злоупотреби при апартаментите на властта

Проверките са прекратени

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев стана поредната фигура, която се завъртя в медийното пространство около скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. При първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция имат 198 милиона причини, за да го атакуват.

Цацаров нареди проверка на имотните сделки на шефа на КПКОНПИ

Цацаров нареди проверка на имотните сделки на шефа на КПКОНПИ

Прокуратурата проверява и имотните сделки на жената на Лозан Панов и на сина на шефа на НСлС

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск, който продължава и до днес. 

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата.

Заради разкритията президентът Румен Радев свали доверието от шефа на Антикорупционната комисия.

На 25 април стана ясно, че терата на Георгиев не била обща част. Това поясни кметът на района "Слатина" Наталия Симеонова. 

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

От район "Слатина" проверяват постройките на терасата на Георгиев

От "Демократична България" обявиха, че настояват за незабавната оставка на Пламен Георгиев относно закупеното от Георгиев луксозно жилище в кв. "Гео Милев" в София на цени под пазарните.

От БСП пък заявиха, че внасят в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев.   

Първоначално шефът на КПКОНПИ заяви, че няма да влиза в обяснителен режим, но малко след подчерта в позиция до медиите, че срещу него е извършена груба манипулация,  която цели да го дискредитира като председател на КПКОНПИ.

По думите му става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Те са били изградени преди шефът на Антикорупцията да купи имота