Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост. Това съобщи bTV след проверка на ипотеката, която обезпечава жилищния му кредит.

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 хиляди лева. Преди това имотът се е продавал за над половин милион лева.

Сделката е финансирана с банков кредит от близо 190 хиляди лева.

В нотариалния акт на антикорупционния шеф попада и вече добре известната тераса със зидана постройка. Има я и в офертата за апартамента, разпространена от неправителствения Антикорупционен фонд. Освен това там има още сауна за шест човека, душ и барбекю.

Теренът с площ от 186 квадрата e отбелязан и графично отразен и в кадастъра. Съседни обекти на етажа няма.

В имуществената си декларация обаче Георгиев е пропуснал въпросната тераса, като обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.

Шефът на Антикорупцията обясни сделката с имота си

Шефът на Антикорупцията обясни сделката с имота си

По думите му срещу него се води компроматна кампания

Припомняме, че преди дни в официална позиция антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата: "Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици".

Според разследването на bTV oбаче в договора на антикорупционния шеф за жилищен кредит пише друго.

Спорната тераса била ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост.

Адвокат по вещно право Валя Гигова обяснява, че ако Георгиев е смятал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е описана в нотариалния му акт.

По думите ѝ ако терасата не е на Георгиев, това би направило ипотеката нищожна.

Тя уточнява, че случаите когато е подадена невярна информация за получаване на кредит, се предвижда затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв.

Уличиха и шефа на антикорупционната комисия в нередности с имот

Уличиха и шефа на антикорупционната комисия в нередности с имот

Недекларирани 186 кв. м…

Припомняме, че миналата седмица антикорупционният шеф обяви в позиция до медиите, че въпросната тераса е обща част от сградата. 

По-рано пък от "Демократична България" обявиха, че настояват за незабавната оставка на Пламен Георгиев относно закупеното от Георгиев луксозно жилище в кв. "Гео Милев" в София на цени под пазарните.

След като бе уличен в нередности с имот Георгиев заяви, че няма да влиза в обяснителен режим.

Заради имотния скандал Цветан Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Преди него същото направиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

"Демократична България" настоява за оставката на антикорупционния шеф

"Демократична България" настоява за оставката на антикорупционния шеф

Според тях със създалата се ситуация се компроментира и дейността на КПКОНПИ