Кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова тълкува като грешен прочит на закона решението на арх. Калинов за обезсилването на акт за терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това заяви тя пред bTV. 

По думите ѝ няма да има промяна в становището им.

Оставката на Влади Калинов е лична, нас ни интересува преписката за терасата да бъде доведена до своя край, поясни Наталия Стоянова.

Тя обясни още, че книжата, които са при тях са само за конструкцията, но не и за покривите.

По думите ѝ навесът на Пламен Георгиев е около метър по-висок.

Стоянова отбеляза, че по казуса още от самото начало имат комуникация с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.

Фандъкова поиска и получи оставката на шефа на строителен контрол

Фандъкова поиска и получи оставката на шефа на строителен контрол

Заради терасата с барбекю на Пламен Георгиев

На въпрос дали е оказван натиск, кметът на район "Слатина" заяви категорично, че не е имало нищо по-особено тази проверка.

При проверките на място не сме били възпрепятствани, посочи тя.

Наталия Стоянова поясни, че в рамите на няколко дни се очаква да бъде направена и повторна проверка терасата и барбекюто на Пламен Георгиев, като по думите ѝ проверката обикновено се прави на място и по документи.

Тя допълни още, че по в проверката са ангажирани трима души, като има възможност тя да разшири екипа.

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Камарата на архитектите скандализирана заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Настоява за проверка на дейността на цялата Дирекция "Контрол по строителството"

Припомняме, че вчера кметът на София Йорданка Фандъкова поиска и получи оставката на шефа на Строителен надзор арх. Калинов. Това стана по повод решнието му да прекрати проверката на тересата на Пламен Георгиев. 

Във "фейсбук" столичният кмет посочи, че връща за ново разглеждане акта на район "Слатина", които са констатирали незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса.

Ден по-рано стана ясно, че терасата на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е узаконена още преди години и има изрядни строителни книжа. Според арх. Калинов няма основание за събаряне на постройката.

Терасата с барбекю на председателя на КПКОНПИ беше епизод от скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Терасата на шефа на КПКОНПИ била законна

Терасата на шефа на КПКОНПИ била законна

Проверката на Строителния контрол в СО показала, че има документи за терасата

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. Още при първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и е с източник бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция, които имали 198 милиона причини, за да го атакуват. По-късно Георгиев заяви, че става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск, който продължава и до днес.

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата. На 25 април кметът на "Слатина" Наталия Симеоново обяви, терасата на Георгиев не е обща част на кооперацията.

Антикорупцията не откри злоупотреби при апартаментите на властта

Антикорупцията не откри злоупотреби при апартаментите на властта

Проверките са прекратени

Заради разкритията президентът Румен Радев свали доверието от шефа на Антикорупционната комисия. От "Демократична България" настояха за незабавната оставка на Пламен Георгиев, като от БСП също заявиха, че внасят в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев.

Припомняме, че и самата Антикорупционна комисия излезе със заключенията си от проверките на апартаментите на властта, като при нито една от сделките не бяха открити нарушения. Тази комисия проверява за конфликт на интереси.

Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че в от страна на прокуратурата проверките продължават, като техният резултат ще бъде обусловен от данъчните ревизии на НАП.

Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Пламен Георгиев трябва да премахне два навеса от терасата си

Те са били изградени преди шефът на Антикорупцията да купи имота