С 18 гласа "за" и след над 10 часа заседание Висшият съдебен съвет избра за нов главен прокурор пловдивския съдия Сотир Цацаров.

Според регламента неговата кандидатура бе гласувана първа - по реда на внасянето й, и събра с един глас повече от необходимите 17.

Трима от членовете на ВСС гласуваха „против" и трима „въздържал се". Гласуването бе електронно и тайно.

Припомняме, Цацаров бе фаворит на управляващите, като и премиерът Борисов, и вътрешният министър Цветанов горещо го хвалеха за действията му като шеф на Пловдивския окръжен съд.
Стигна се дотам, че самият кандидат „се уплаши" от тази подкрепа и коментира, че не я желае и тя може да му навреди.

Един от често споменаваните факти за Цацаров бе издаденият огромния брой разрешения за използване на СРС, както и това, че голям брой от присъдите на съда са атакувани в Страсбург. Цацаров дълго време бе единственият кандидат за поста, като в последния момент бяха внесени номинациите за другите двама кандидати, с които той днес се съревновава.

Силни критики към Цацаров отправи по време на дискусията, последвала изслушването, Калин Калпакчиев от ВСС. Той цитира данни за сделка за закупуване на имот от Цацаров и съпругата му и посочи, че при сделката е била вписана невярна цена.

По този начин по мнение на Калпачкчиев е избегнато плащането на данъците върху реалната цена в момента на сделката.

Сред фактите, които според него хвърлят сянка на съмнения върху кандидатурата на Цацаров, са взаимоотношения му с бизнесмена Георги Гергов, както и обстоятелството, че магистратът е бил награждаван от МВР и хвален от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Първите думи на Цацаров бяха, че с това гласуване започва една процедура, която ще завърши с евентуалното издаване на указ от държавния глава.
От думите му стана ясно още, че започва да търси екип от съмишленици, с които да работи през мандата си.

Сотир Цацаров беше изслушан последен и отговаря на въпроси повече от два часа и половина.  Подобно на Тонева и Сарафов той също подчерта, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт. Цацаров отказа на този етап да се ангажира дали ако бъде избран, ще образува наказателно производство за ареста на Николай Цонев, но обеща да се запознае детайлно със случая.

Шефът на пловдивския окръжен съд призна, че през 2004 г. е получил като награда от МВР пистолет. Той му е бил даден лично от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов, заради това, че окръжните съдилища в Пловдив и Варна са станали първите в страната, реализирали електронна връзка с националните дирекции на МВР.

По този начин се е премахнала писмената кореспонденция между институциите и съдиите са получавали лесни и бързи сведения за движението и статуса на подсъдимите. Цацаров направи и друго признание, а именно, че се е запознал с делото за клевета, която съдия Мирослава Тодорова заведе срещу вътрешния министър.

Това е станало преди делото да бъде разпределено на съдия докладчик. Цацаров го е прочел, най-малкото заради големия медиен интерес. От там-нататък съдията докладчик работил повече от самостоятелно, увери кандидатът за главен прокурор.

Минути след като беше избран за главен прокурор Сотир Цацаров заяви пред медиите, че не може да си обясни с какво е спечелил тези 18 гласа.

Той припомни, че процедурата все още не е приключила, защото решението на ВСС има статут на предложение, което трябва да бъде изпратено до президента Росен Плевнелиев. Държавният глава от своя страна трябва да прецени дали да издаде указ за назначаването на Цацаров за главен прокурор.

Всичко е в ръцете на Росен Плевнелиев", изтъкна Сотир Цацаров. Той подчерта няколкократно, че изборът не е реализиран от него, за да обяснява на Европейската комисия (ЕК) защо процедурата за избор е проведена така и защо не е гласувано и за останалите двама кандидати.

Цацаров обясни, че с действия ще избяга от етикета „ фаворит на властта". Той обеща, че, ако бъде назначен и от президента, ще направи „снимка на цялостното състояние на прокуратурата". По думите му най-неотложното към момента е създаването на екип, а след това предприемане на действия за изпълнение на препоръките от последния юлски доклад на ЕК.

„Ще направя всичко възможно прокуратурата да придобие по-модерен европейски облик. Ще направим цялостен функционален анализ на прокуратурата и ще изготвим план на действие, който да обхване цялостната реформа в прокуратурата", закани се още Цацаров.

Двамата загубили битката - Галина Тонева и Борислав Сарафов, бяха лаконични в коментарите си. Те подчертаха, че това са правилата за избор, с които са приети от ВСС и добавиха, че не ги възприемат като достатъчно коректни. На този етап Борислав Сарафов не е решил дали ще обжалва днешния избор: „ В момента съм доста уморен и не съм мислил. Тепърва ще се наспя, ще направя анализ и ще преценя дали се чувствам ощетен", обясни Сарафов.

Галина Тонева подчерта, че на този етап няма процедура, по която да оспорват избора: „Единствено указа на президента може да реши дали Сотир Цацаров ще бъде назначен за главен прокурор. Едва тогава ще можем да оспорваме пред КС", каза Тонева.

Припомняме обаче, че КС е блокиран и не работи след поредицата от скандали около назначаването на нови конституционни съдии.