Номинираният за шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров обясни, че не е вълшебник и един човек сам нищо не може да направи в битката срещу корупцията. Той дойде на среща с НФСБ.

Корупцията не е държавна политика, категоричен бе Цацаров. Според него нужни са промени в антикорупционната нормативна база, но законодателната инициатива била в ръцете на законодателите. Иначе е готов да положи всички усилия в битката срещу корупцията.

Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният, коментира Цацаров идеите на левицата. По мнението му ако политиците изчистят позициите си от политически момент можело да се стигне до разумни предложения.

Той приел номинацията, защото смята, че комисията има потенциал и той можел да допринесе за работата й. Стремежът ми ще е за конкретни и прагматични предложения, заяви Цацаров. За коленичилия протест пред президентството той каза, че се коленичи по два повода- когато човек силно се моли на Бог и когато отдава почит на загиналите.

Един човек нищо не решава, коментира главният прокурор за борбата с корупцията. Няма вълшебник, който като главен прокурор, като председател на която щете комисия, не президентът да го назначава, патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко, изтъкна обвинител номер едно. Всички, ако си вършим работата, може би ще мръднем напред, убеден е той.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчват Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Обновена

ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчват Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание

Припомняме, че по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще гласува против Цацаров за шеф на КПКОНПИ. 

Преди това пък социалистът Драгомир Стойнев определи като силна кандидатурата на Цацаров. 

Вчера изтече срока за номиниране на кандидати за председател на Антикорупционната комисия. 

БСП призна за силна кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

БСП призна за силна кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

По думите на Драгомир Стойнев е опасно да се сложи човек, който е контролируем от властта

Номинираните за поста са двама. ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчиха Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, а от "Воля" предложиха депутатът от парламентарната им група Симеон Найденов.

Новият председател трябва да приключи мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка в края на месец юли, заради скандала с недекларираната тераса на жилището му.

"Воля" предлага Симеон Найденов за шеф на КПКОНПИ

"Воля" предлага Симеон Найденов за шеф на КПКОНПИ

Според тях той има нужния професионален опит и лични качества за позицията