Най-важното в концепцията на депутата от "Воля" Симеон Найденов, номиниран за нов шеф на Антикорупционната комисия, е тя да спазва принципите на закона, на почтеността, да бъде безпристрастна и прозрачна. В Народното събрание започна изслушването на двамата кандидати за председател на комисията КПКОНПИ.

Цацаров е държавно богатство, според ДПС

Цацаров е държавно богатство, според ДПС

В партията все още не са обсъдили номинациите за шеф на Антикорупцията

Той заяви, че концепцията му обхваща всички аспекти на борбата с корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

В неговата концепция се предвижда осигуряване на държавна политика в областта на превенцията на корупцията. Всичко това предполага по-голяма отчетност в дейността на КПКОНПИ, според Найденов.

Според Нейденов в комисията не е достатъчна кадровата обезпеченост и следва да се увеличи съставът на дирекциите. Всички нови кадри трябва да преминат проверка за почтеност, уточни Надейнов и заяви, че ще бъдат привлечени добри експерти, които да помагат на комисията за справяне с корупцията.

Сотир Цацаров: Антикорупционната комисия няма нужда от нови правомощия

Сотир Цацаров: Антикорупционната комисия няма нужда от нови правомощия

Цацаров и Гешев бяха на форума за равносметката от евродокладите

Симеон Найденов предлага още осигуряване на дейности за разпространяване на информация за противодействие на корупцията. В концепцията си той е заложил виждането си за взаимодействието с прокуратурата, МВР, Министерство на правосъдие, ДАНС и други. "В тази насока се изисква голям професионализъм, знание и опит", заяви депутатът от "Воля".

Мотивите на "Воля" за издигането на Симеон Найденов за нов шеф на КПКОНПИ са, че почти целият му живот е преминал в борба с престъпността и корупцията. Наред с впечатляващата биография, Найденов има авторитета на почтен, отговорен човек и подходящ човек да заеме отговорната позиция.

Акцент на "Воля" в номинацията на Найденов е, че обществото ни има право да знае как компетентните органи работят, да се засили взаимодействието между Комисията и другите държавни институции, както и задължението да се поддържа партньорство с неправителствения сектор.

"Крайно време е всички да видим реални резултати от работата на КПКОНПИ. Ние от "Воля" сме убедени, че Симеон Найденов ще допринесе за нейната работа", завърши представянето Пламен Христов.

Депутатът от "Воля" изтъкна, че сега действащият наказателен закон е достатъчно добър и няма нужда от промени. "Достатъчно ефективни са наказанията, за да възпират деянието подкуп. Предвидена е и конфискация на имуществото. Това е един респектиращ закон, който предвижда много сериозни наказания. Към настоящия момент няма нужда от промени", аргументира се Симеон Найденов. Той смята, че Антикорупционната комисия не трябва да се пипа с кадифена ръкавица.

Припомняме, че Антикорупционната комисия остава без шеф, след като бившият й ръководител Пламен Георгиев бе принуден да излезе в дълъг отпуск, а след това да подаде и оставка след скандала с незаконните постройки на терасата му и декларацията му за имота. Пламен Георгиев отрече да има вина и да е извършил някакви неправомерни действия.

Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров - другият кандидат за шеф на КПКОНПИ - бе издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. Макар и да признаха кандидатурата за силна, Корнелия Нинова заяви, че ще гласува "против".