Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава няма да подпише указа за назначаване, стана ясно на извънредно изявление в президентството.

Президентът Румен Радев подчерта, че изборът на Иван Гешев засяга всички граждани. Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или отхвърлям избора на главен прокурор, изтъкна той. Радев припомни, че е искал истинска състезателност с няколко кандидати. Издигането на един единствен кандидат ни лишавал от тази състезателност.

Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепено и от изпълнителната власт, изтъкна президентът. Правосъдният министър не издигнал кандидат. Новият главен прокурор трябвало да е подкрепен от обществото, според президента Радев.

Гешев благодарен на президента, че е спазил Конституцията

Гешев благодарен на президента, че е спазил Конституцията

Той бе лаконичен: Процедурата продължава

Той разкритикува и подхода на изнасяне и публикуване на становищата на държавни институции, включително МВР, ДАНС и ГДБОП, вместо на неправителствени организации. "Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", заяви Румен Радев.

Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин. Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения, обяви Румен Радев. С тези си мотив той връща избора на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС.

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

Четирима магистрати бяха против

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването. Подобен казус се състоя при избора на председател на ВАС преди две години.

Въпреки приетото във ВСС решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен възможно най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от изслушването и между двата тура на местните избори Румен Радев предупреди, че "няма да действа под натиск".