Президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от конституционни промени пред Висшия адвокатски съвет. За тези промени правя договорки единствено с българските граждани, обяви държавният глава в началото на срещата. Ако някой друг прави някакви други договорки, той припомни, че само Народното събрание и президентът могат да инициират конституционни промени. Радев очаква решение в правосъдната система и други сфери.

Днес търсим отговора на въпроса дали Конституцията е надеждна бариера срещу авторитарния произвол, каза държавният глава. Днешните разговори също щели да дадат отговор дали основният закон брани беззаконието и дали защитава основните права и свободи на българските граждани.

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Дебатът започва с представители на академичната общност

Диалогът и сътрудничеството между отделните институции са изключително важни, според Ралица Негенцова, председател на ВАС. Това било в интерес на обществото. Темата за промените в Конституцията се приема изключително болезнено от хората, по мнението й. Затова измененията трябвало да се разглеждат предпазливо. Конституцията е гарант за стабилността на обществото, смята Негенцова. Този дебат според адвокатите обаче бил изключително полезен.

Припомняме, президентът Румен Радев стартира консултациите за необходимостта от промени в Конституцията в средата на декември месец, като първата среща бе с представители на академичната общност.

Намерението си да инициира дебат по промени в Конституцията държавният глава анонсира още по време на втория тур на местните избори и потвърди при издаването на указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова намерението си с нуждата от реформи в съдебната система, от което зависи просперитета на нацията ни. По-конкретно темата се концентрира в нуждата от промени, така че да се постигне отчетност на главния прокурор.

Румен Радев: Консултациите не целят унищожаване на прокуратурата
Обновена

Румен Радев: Консултациите не целят унищожаване на прокуратурата

Една прокуратурата може да се самоунищожи и самообезличи