Централната избирателна комисия (ЦИК) в рамките на своята дейност подготвя техническите характеристики и техническото задание за една обществена поръчка за машините за гласуване.

Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ.

ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е. Към момента ЦИК работи във връзка с организирането и подготовката на изборите през 2021 г. Ние провеждаме нашите заседания в работните групи, в които се обсъжда въпросът с машинното гласуване и въпросите, които стоят на дневен ред, обясни Андреев.

В изборите през 2019 г. за европарламента се проведе машинно гласуване в 3 000 секции, напомни той. Ние имаме готовност, в която има ясна правна рамка, която да ни позволи организацията, да го направим, но дали ще бъдат наети или купени машините, следва да се прецени, отбеляза говорителят на ЦИК.

ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

От партията внесоха в НС проект за изменение на Изборния кодекс

В ЦИК към момента няма осигурено финансиране за машините, но има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване. Оттук нататък държавата трябва да прецени дали да бъде въведено машинното гласуване във всички избирателни секции или да има различна система на гласуване, уточни Андреев.

Ние досега сме имали само наемане на машините, но наемната или покупната цена ще варира с оглед броя на самите машини. Резултатите от машинното гласуване се приобщават към протокола на Секционната избирателна комисия (СИК).

Валидни лични документи ще бъдат необходими на избирателя да упражни правото си на глас. Ако документът е унищожен или с изтекъл срок на годност, избирателите могат да си изкарат удостоверение от най-близкото МВР, за да могат да гласуват, поясни Андреев.

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция
Обновена

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция

Предприети са действия да има възможност за машинно гласуване

Той посочи, че в участието на заседанията на ЦИК влизат наблюдатели и организатори, но въпрос на преценка на ЦИК е дали да допусне гражданско участие по време на заседанието си.

Припомняме, вчера ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване.

Още през януари, БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.