"Следващите парламентарни, президентски и европейски избори трябва да се проведат чрез машинно гласуване. За да не се озовем отново в 12 без 5 с най-различни аргументи - "това не е възможно, трябва да се направят няколко неща от изпълнителната и законодателната власт".

Tака депутатът от БСП Крум Зарков коментира по време на дебата при държавния глава Румен Радев идеята за промени в Изборния процес. 

Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за изборния процес

Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за изборния процес

На срещата отсъстваха ръководствата на парламента и на МС

Той изтъкна, че трябва ясно да се подчертаят какви са отговорностите на Министерския съвет и на ЦИК. Чрез закон трябва да се каже коя институция ще се грижи за машините, къде ще се съхраняват и по какъв начин ще бъде обезпечена тяхната сигурност.

По думите на Зарков темата се отваря винаги в навечерието на поредните избор и я натоварва със съмнения.

Времето е сега да се говори във всички форми за изборния процес, защото президентската институция не може да наблюдава просто така българските граждани да губят доверие все повече от изборния процес, а понякога и да не участват в него, акцентира Зарков.

Той посочи, че големият брой недействителни бюлетини на последните избори показали, че машинното гласуване е необходимо. Въвеждането на машинно гласуване, направено интелигентно, разумно и в ред, а не в хаос ще доведе до честни избори, каза в заключение Крум Зарков. Той обеща конструктивна работа по въпроса за машинното гласуване, за което се изисква само добросъвестност и спокойствие.

От своя страна Филип Попов заяви, че дискусията при държавния глава е навременна, полезна и народните представители на БСП и ДПС щели да направят необходимото за доусъвършенстване на Изборния кодекс. Топката остава в полето на изпълнителната власт, които следва да свършат своята работа и да изпълнят закона, допълни Попов.