Управляващите претендират за диалог, но избягаха от него по жизненоважен за цялото общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията за честни избори.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на БСП, ДПС, ДАЕУ и ГРАО за промени в изборния процес. На срещата не се явиха ръководствата на парламента, на министерския съвет и на парламентарно представителните партии на управляващата коалиция.  

БСП настоява за интелигентно и разумно машинно гласуване

БСП настоява за интелигентно и разумно машинно гласуване

Големият брой недействителни бюлетини показали, че машинното гласуване е необходимо

Държавният глава се надява вчерашната "пожарна среща" в Народното събрание да не е била стимулирана от мотива да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Аз не се състезавам с никого, а искам да имаме един прозрачен, честен и отговорен изборен процес, категорично заяви Радев.

Припомняме, вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че е постигнато съгласие за създаване на работна група за изготвяне на промени в Изборния кодекс. Тя ще бъде съставена от представители на всички политически сили. Целта на групата е да създаде законопроект за промени в Изборния кодекс.

Работна група за ремонт на Изборния кодекс обедини партиите в парламента

Работна група за ремонт на Изборния кодекс обедини партиите в парламента

На председателски съвет постигнахме

Въпросите, които президентът настоява да се поставят на днешната среща, са за усъвършенстване на изборното законодателство. По темата за машинното гласуване президентът Радев смята, че ако наистина трябва да вървим натам, процедурата трябва да започне сега. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предишното гласуване - да има машини, но да няма процедури. 

ГЕРБ обяви промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии

ГЕРБ обяви промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии

По думите на Дариткова промените трябва да се случат в първата половина на годината

Относно електронното гласуване, Румен Радев изтъкна, че това е много сериозна тема и той ще настоява да бъде реализирана. Всичко обаче зависело от амбициите на Министерския съвет за въвеждането на електронното гласуване.

Другата важна тема е актуализацията на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем на такава стъпка, тя е огромна по обем дейност, ще започне ли и как. Това отново е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет, посочи Радев, според когото трябва диалог.

Борисов не е получавал покана за срещата при Радев

Борисов не е получавал покана за срещата при Радев

Премиерът винаги демонстрирал готовност за участие в диалог по всички обществени теми

"Знам, че не им се иска на управляващите, не им е удобен, но е важно за хората. Има интересни моменти от вчерашното заседание на НС и искам да ги чуя", каза още Радев.

На дискусията по темата влязоха депутатите от БСП Филип Попов и Крум Зарков, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Хамид Хамид, представители на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) и Иван Гетов от ГРАО. 

ДПС: Изборният кодекс може да се опрости

ДПС: Изборният кодекс може да се опрости

"Информационно обслужване" да изготви софтуера за машинното гласуване

Припомняме, на срещата на държавния глава с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и анализатори през декември като основни проблеми бяха откроени високият процент на недействителни и сгрешени бюлетини, а също и разминаванията в избирателните списъци и корпоративния вот.

Тогава президентът Румен Радев настоя и за въвеждането на 100% на машинното гласуване. Вчера, на председателски съвет, всички парламентарно представени сили постигнаха консенсус за изработването на нов Изборен кодекс.

Радев не се договаря с никого за промените в Конституцията, освен с народа

Радев не се договаря с никого за промените в Конституцията, освен с народа

Днес щяло да се разбере дали основният закон брани беззаконието

Припомняме, още след балотажа на местните избори през 2019 г. президентът бе разтревожен от високия процент недействителни бюлетини

Малко по-късно на среща в администрацията на президентската институция той каза, че изборите се превръщат в индустрия за милиони.