Румен Радев разкритикува отсъствие на представители на властта на срещата за изборните правила, която започна в президентската институция. Липсата на представители на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност за провеждането на честни и открити избори, заяви в началото на срещата държавният глава.

Припомняме, че тази своя инициатива държавният глава анонсира още при провеждането на последните избори преди месец.

Подробни доклади получил президентът от ДАНС, МВР и прокуратурата. Предстоят срещи и с партиите, за да се гарантира честен вот

Проф. Константинов: Няма основание за касиране на изборите

Проф. Константинов: Няма основание за касиране на изборите

Част от гласувалите за Манолова не го заявяват

Няма универсални правила, които да водят до идеални избори, идеални избори няма, отсече Румен Радев. Проблемите в изборния процес излизали обаче от общоприетата рамка, според него. За него е неприемлив процентът на недействителните бюлетини. Това не може да бъде процент за една европейска държава, смята президентът.

Големите предизвикателства пред нас са корпоративния и купения вот, изтъкна Румен Радев. Той критикува и разминаването в избирателните списъци. 

12% е купеният вот на последните местни избори

12% е купеният вот на последните местни избори

"Прозрачност без граници" настоява ЦИК да анализира недействителния вот

Държавният глава е смутен, че има посочена преференция, но няма посочена партия в бюлетината. Спасението тук е машинният вот, заяви държавният глава. 

"Прозрачност без граници" обезпокоени от недействителния вот

"Прозрачност без граници" обезпокоени от недействителния вот

В три области недействителните бюлетини са над 20%

Струва скъпо, но трябва да имаме машинно гласуване, категоричен бе президентът Радев. Той настоява да се ускори работата и по въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Президентът критикува липсата на заложени средства в Бюджет 2020 за машинно гласуване. 

Шест месеца преди изборите целият процес трябва да е приключил. По темата за изборите и медиите, Румен Радев смята, че законът поголовно се нарушава. Най-трудно е да преодолеем купения и корпоративен вот, притеснен е президентът. Усещането на хората е, че тук се развива индустрия за десетки милиони, критикува още държавният глава. 

За ЦИК спокойни избори, но сложни за избирателя

За ЦИК спокойни избори, но сложни за избирателя

Местните избори са най-сложните, най-трудните и най-скъпите, смята Солакова

Това било срамно да се случва в европейска държава, затова и той настоява за по-строги наказания. Случващото се е престъпление спрямо демокрацията, категоричен бе държавният глава. От честността и прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението, подчерта президентът. 

Румен Радев разтревожен от броя недействителни бюлетини

Румен Радев разтревожен от броя недействителни бюлетини

Свиква среща с ЦИК, МВР и политически сили