В районната прокуратура на Стара Загора проверяват преписка за изборни нарушения в старозагорското село Змейово. Жалбата е подадена до Окръжна прокуратура - Стара Загора на 13 ноември 2019 г., за престъпления против политическите права на гражданите, съобщиха от прокуратурата.

Преписката е образувана по повод подадена жалба от жители на село Змейово, община Стара Загора. В нея има твърдения за множество нарушения при провеждане на местните избори за кмет на село Змейово.

В деня на постъпване на материалите по преписката в Районна прокуратура - Стара Загора, на 13 ноември 2019 г., наблюдаващият прокурор е възложил да се проверят данните за извършени престъпления по чл.167 - чл.169 г от НК, като е дал конкретни указания. Проверката ще направят полицаите в 48-часов срок.

Текстовете на НК се отнасят за продажба на гласове на изборите и заплахи.

В жалбата, която са подали жителите на старозагорското село Змейово се казва, че досегашния кмет и кандидат кмет за нов мандат Стоян Трифонов е направил множество регистрации на хора, които не са от село Змейово, нямат жилища там и не живеят на това място.

Жителите на селото се оплакват, че досегашният кмет упражнява насилие, заплахи, шантаж и неуважение над хора с жалби до Районна Прокуратура и Община Стара Загора. По думите им има и конфликт на интереси при разпределение на общински пасища. Хората се жалват и от злоупотреби с питейна вода и облагодетелстване от продажба на земеделски земи на хора от село Змейово.

Сред сигналите в жалбата е и липса на годишни отчети пред населението за три години от мандата.