ЦИК е разгледала писмото от областния управител от Бургас. Оттук нататък областният управител на Бургас трябва да прецени всички приложими разпоредби от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка със стъпването в длъжност на кмета на община "Несебър".

Така говорителят ЦИК Александър Андреев отговори на въпрос с казуса "Несебър".

В писмото от областния управител на Бургас били поставени 4 основни въпроса, но всички те са свързани с тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Община Несебър в шах заради казуса с арестувания кмет

Община Несебър в шах заради казуса с арестувания кмет

От областната управа в Бургас питат ЦИК какво да правят

ЦИК до настоящия момент винаги е съблюдавала стриктно правомощията си и няма как да дава становища по тълкуването на Закона за местното самоуправление и местна администрация.

По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) от протоколите не са установени грешки, които могат по някакъв начин да повлияят върху обявения от Общинската избирателна комисия (ОИК) резултат в Шумен.

Така говорителят на ЦИК Александър Андреев отговори на въпрос дали има някакви нарушения на изборните протоколи в Шумен.

Адвокатът на кмета на Несебър иска по-лека мярка за неотклонение

Адвокатът на кмета на Несебър иска по-лека мярка за неотклонение

Или поне да бъде пуснат да положи клетва

Ако има спор дали правилно са отчетени изборните протоколи или не, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред Административния съд. Той трябва да разгледа жалбата и в рамките на съденото производство да се установи законосъобразността на изборите в Шумен и правилното отчитане на гласовете, подадени за отделните кандидати по време на изборите, обясни Андреев.