Това бяха едни спокойни, добре организирани избори. Това заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева на срещата при президента.

Това са едни легитимни избори, категорична бе тя и посочи, че много по-малко били жалбите при този вот. Тези избори не получиха име като "Костинброд", "Арена Армеец", доволна е Стоева. Проблем, по думите й, са недействителните бюлетини. Големият брой недействителни бюлетини се дължи на преференциите, смята шефката на изборната администрация. 

Радев предупреди - изборите се превръщат в индустрия за милиони

Радев предупреди - изборите се превръщат в индустрия за милиони

Идеални избори няма, заяви президентът

Комисията трябва да направи сериозен анализ на недействителния вот. На тези избори ЦИК отчита рекорден брой кандидати, които са останали без защита - 14 кандидати за кметове и общински съветници са със снет имунитет. На местния вот най-застъпен е бил корпоративният вот.

Проведохме добри избори, според нас, по-добри от очакванията, каза още тя. Местните избори са най-сложните, най-трудните и най-скъпите, по думите на секретаря на ЦИК Севинч Солакова. 

Румен Петков настоява за отваряне на чувалите с бюлетини

Румен Петков настоява за отваряне на чувалите с бюлетини

Според него 300 000 невалидни бюлетини са пренаписване на вота

Професор Михаил Константинов от "Информационно обслужване" подчерта , че 15% са недействителните гласове за общински съветници. През 2015 г. недействителния вот за общинари е 14% и затова, според него, местните избори сега са същите като през 2015. Хората не се оправят с преференциите, предположи Константинов. 

Ваня Нушева: Да отворим чувалите с бюлетини и от предишни избори

Ваня Нушева: Да отворим чувалите с бюлетини и от предишни избори

Грешки, протестен вот, липса на доверие са сред причините за недействителни бюлетини

Да се отворят достатъчно брой чували, да се види какво е станало и да се вземат законодателни мерки, е съветът му. 30% от българските избиратели не ползвали компютри, каза професорът.

Но всички ползват банкомат, репликира президентът Румен Радев. Машинното гласуване било подобно като ползването на банкомат, по мнението му. Държавният глава е съгласен да се отворят чувалите. Стефка Стоева посочи, че ЦИК ще търси начин да се отворят чувалите с бюлетини.