Чувалите с бюлетини трябва да бъдат отворени. 300 000 невалидни гласа са пренаписване на вота на хората в България. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в Плевен.

По думите му ЦИК трябва да даде оценка на това как работи изборното ни законодателство.

"Настоявам с нарочен акт на Народното събрание да се отиде към отварянето на бюлетините. На всички чували и за всички СИК", заяви Петков.

Той обяви, че не вярва, че обявеният резултат в София за общински съветници е действителен.

"Не може в София, Варна или Пловдив, за различните кандидати да са три бюлетини в една кутия. В Плевен са две бюлетини в една кутия. В селата в община София са четири бюлетини, а в плевенските села са три", обясни лидерът на АБВ.

Според него този, който е заложил тези правила за вота, е създал предпоставки, тарикатите да могат да си драскат върху бюлетините и да ги правят невалидни.

"Има сгрешени бюлетини, че има и така наречения "неграмотен вот", но това не може да обясни повече от 300 000 невалидни бюлетини", допълни Петков.

От АБВ попитаха ЦИК и защо комисията не е разгледала сигнали за явни нарушения на изборното законодателство, какъвто е случаят в Плевен, където по време на кампанията и в нарушения на закона, определена политическа сила разлепяше агитационни материали във военни поделения.

Партията отчете и резултатите си в община Плевен, където след вота в неделя, при различните формати на подкрепа има излъчени 12 общински съветници и четирима кметове, спечелили още на първи тур. В редица населени места подкрепени от партията кандидати за кметове, ще се борят на балотаж.