От "Прозрачност без граници" предлагат експерти да прегледат бюлетините, за да видят причините за високия процент недействителни бюлетини. Съгласно изборното законодателство разрешение за такъв достъп може да предостави Централната избирателна комисия.

Те искат да бъде изготвен доклад за причините, довели до високия дял недействителни бюлетини. В него да има и предложения за усъвършенстване на изборното законодателство. 

Ваня Нушева: Да отворим чувалите с бюлетини и от предишни избори

Ваня Нушева: Да отворим чувалите с бюлетини и от предишни избори

Грешки, протестен вот, липса на доверие са сред причините за недействителни бюлетини

От асоциацията изпратиха отворено писмо до членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) за високия процент недействителни бюлетини, подадени при изборите за общински съветници и кметове, проведени на 27 октомври и 3 ноември 2019 г.

Те наблюдаваха изборите, след което анализираха резултатите и подготвиха доклад с препоръки за подобряване на законодателството и дейността на отговорните институции. От "Прозрачност без граници" следят изборите в България от 2001 г.

Недействителните бюлетини бележат исторически максимум от началото на демократичните промени досега, заявиха от неправителствената организация. 

Снимка 454617

Източник: "Прозрачност без граници"

Изчисленията на Асоциация "Прозрачност без граници", направени въз основа на официалните резултати от местните избори във всички 265 общини, показват, че на национално ниво броят на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от 466 077, като те съставляват 15,098% от подадените бюлетини, отбелязаха от "Прозрачност без граници".

На ниво области обобщените данни показват, че в 3 области делът на недействителните бюлетини е над 20%, а в 11 области той варира между 17% и 20%.

Високият дял недействителни бюлетини може да бъда показател за подкопаване на основни стълбове на демократичния процес в страната, категорични са от неправителствената организация.

Две са обстоятелствата, по които от асоциацията искат експерти да имат достъп до изборните бюлетини.

Едната е намерението на парламентарно представените партии в 44-то Народно събрание за промени в Изборния кодекс - по традиция измененията в изборното законодателство се извършват без задълбочен анализ и без отчитане на базисните причини за проблемите в изборния процес. За да бъде преустановена тази порочна практика са необходими както политическа воля, така и изчерпателни данни, и пълноценен анализ.

Другата причина е декларираното съгласие на кандидатите за членове на ЦИК за достъп до бюлетините. Това съгласие бе изразено по време на процедурата за избор на нов състав на ЦИК на 14 март 2019 г. в Народното събрание.

Ако ЦИК прецени, че законодателството не осигурява възможност за проверка на недействителните бюлетини, смятаме, че ЦИК следва да се възползва от разпоредбите на чл. 57, ал. 1, т. 47 и да поиска законодателни промени, които да гарантират проверка още за тези избори, пишат от международната организация. 

Румен Петков настоява за отваряне на чувалите с бюлетини

Румен Петков настоява за отваряне на чувалите с бюлетини

Според него 300 000 невалидни бюлетини са пренаписване на вота

Припомняме, наблюдатели на вота препоръчаха опростяване на протоколите на СИК и по-ясна кампания на ЦИК.

Още в деня на балотажа - 3 ноември, президентът Румен Радев бе разтревожен от високия процент недействителни бюлетини и на повторното гласуване за местните избори.

В няколко различни градове и села имаше повторно преброяване на бюлетините.

Според бившия зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов не може да става въпрос за касиране на изборите.

Заради симпатично мастило, което изчезва от листа в село Копривлен повторното преброяване на бюлетините показа, че изборът на местна власт отразява вота на избирателя.

На 19 ноември съдът отмени решението на ОИК Панагюрище след броене на бюлетините от вота.

Същият ден съдът във Велико Търново препотвърди резултатите от изборите в Горна Оряховица.

Административният съд в Перник разпореди повторно броене на бюлетините за общински съветници на ПП ГЕРБ.

Повторно преброяване на бюлетините за общински съветници бе разпоредено и в Сливен.

В Административния съд на Русе броиха бюлетините по делото за касиране на изборите за кмет в русенското село Кацелово и препотвърдиха вота.

Административният съд в Ловеч разпореди проверка на протоколите и бюлетините от първия тур на местните избори.