В началото на тази пленарна сесия ГЕРБ предприема промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии.

Това заяви в декларация на групата председателят й Даниела Дариткова в първия работен ден за годината на Народното събрание, с който стартира и новата пленарна сесия.

По думите й тези промени трябва да се случат в първата половина на година, за да са отдалечени от изборите догодина, за да се покаже, че нямат предизборен характер.

"Двата нормативни акта са основополагащи за изборния процес в България, надяваме се, че всички политически сили ще подходят отговорно към тези теми", каза още Дариткова.

Тя наблегна на факта, че начина на провеждането на изборите и финансирането на политическите партии са важни за изборния процес.

"Трябва да се контролира харченето на парите от държавните субсидии, да се наложи контрол, за да докажем на българските данъкоплатци, че парите им не се харчат от политиците", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

В декларацията на групата Дариткова отбеляза, че се очертават проблеми във вътрешен и международен план и подаде ръка за диалог към опозицията: "Затова трябва да има диалог между политически сили, без значение дали са опозиция или управляващи. За нас тази атмосфера е важна", каза Даниела Дариткова.

От ГЕРБ декларират още, че образованието остава дългосрочен приоритет и се надяват това да е припознато от всички политически сили.

Ще се работи и върху проблемите с въздуха и водата, като Перник ще се превърне в стимул за решаване на проблемите, завърши декларацията на ГЕРБ.

"Нека годината ни донесе повече смирение и по-малко политически конфликти", призова в края Даниела Дариткова.