Така може да се опрости Изборният кодекс, за да улеснят избирателите, изборната администрация и всички, които имат отношение към изборния процес. Най-важното е да се спазва Конституцията. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на срещата при президента за промени в Изборния кодекс.

По думите му би могло да се усъвършенства Изборният кодекс, защото имаме малко опит в тази сфера. Проблемите в Кодекса са доста, защото във времето парадигмата за промяна не е била да се услеснят българските граждани да могат да се упражнят конституционните права, а в друга посока. 

Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за изборния процес

Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за изборния процес

На срещата отсъстваха ръководствата на парламента и на МС

Обикновено властимащите променят Изборния кодекс по тяхно усмотрение, така че да имат според техните разбирания определен авантаж на предстоящите избори. Такъв род промени са се обръщали против тези, които са правили такива промени.

ДПС очаква институцията президент да се включи в целия процес в защита на гражданските права, на хората, които ясно са изписани в Конституцията. Всички други въпроси, включително и някои въпроси от технологията за гласуване са второстепенни, ако гражданските права са отнени със закон, подчерта Карадайъ.

"Конституционното право на хората е отнето. Първо трябва да се гарантира правото на хората да може да участва в изборите - да избира и да бъде избиран и оттам нататък въпросите, свързани с технологията са второстепенни и могат да бъдат разгледани", обясни лидерът на ДПС.

За машинното гласуване, Карадайъ посочи, че страната ни имат опит в него и като държава бихме могли да го направим. По думите му всяка една добра идея може да се изкриви във времето. Позицията на ДПС, когато са защитавали машинното гласуване е била, че техниката и машините трябва да бъдат собственост на държавата. Софтуерът трябва да бъде изработен от държавата, от Информационно обслужване, а одитът и сертификацията - от държавата.

Относно дистанционното гласуване, Карадайъ запита къде се прилага такова гласуване. Той не знае каква гаранция и доверие могат да получат хората за такова гласуване. ДПС се надява ГРАО стриктно да изпълнява закона.

На всички избори всеки български гражданин трябва да намери името си в избирателния списък. ДПС ще бъде против всякакви терминологии, които се включват като параван за отнемане на граждански права и очакват подкрепа от президента.

За ДПС е по-важно да чуят мнението на държавния глава, защото в парламента има решение за сформиране на работна група, комисия за промени в Изборния процес. В изготвянето на нов Изборен кодекс от ДПС също биха участвали.

Депутатът от движението Хамид Хамид изтъкна, че темата за изборния процес е неудобна, а префенциите са се превърнали в средство за контролиран и корпоративен вот. Въпросът с преференциите трябва да бъде решен законодателно настоя той.

"Вие сте прави за проблемите, те са много. Ние имахе среща, открита за медиите с широк отзвук, с ръководството на ЦИК и на широко експертно равнище. Там бяха откроени проблемите и те са не само законови, но технологични и законови. Всичко това иска диалог, който не виждам на достатъчно ниво между всички институции", включи се държавният глава Румен Радев.

По думите му правата на хората зависят от това ще успеем ли да гарантираме демократичен изборен процес, за да могат да имат доверие в него. Трябва да започем от купения, манипулиран, контролиран вот, където париите масово участват и ръководят процесите, настоя Радев, според когото всичко това трябва да се инкриминира.

Държавният глава настоява за по-строги наказания за купуване на изборния процес.