Постигнато е съгласие за създаване на работна група от всички политически сили за изготвяне на промени в Изборния кодекс. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание,

Дариткова заяви, че ще се търси съгласие по две основни теми, които касаят демократичния процес в България. Едната от тях е изборното законодателство.

Тази работна група ще се постарае в рамките на три месеца да анализира резултатите от изминалите избори, както целта е да се намерят точки на максимален политически консенсус.

В края на работата на работната група ще се излъчи законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани за прозрачност и легитимност на изборите.

По този начин от ГЕРБ разчитат да повишат доверието в изборите и доверието в политическата система. "Резултат, който очакваме е накрая да се получи избор, който да бъде максимално легитимен", заяви още Дариткова.

Тя обяви и че имат съгласието и на социалистите да се включат в работната група, въпреки че представител на БСП не присъства на брифинга. Дариткова отклони въпрос за машинното гласуване, като обясни, че работната група ще се опре да всички доклади на отговорните институции, включително и тези, представени при консултативната среща при президента Румен Радев.

Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че фалшификации на изборите винаги съществуват, но целта ще бъде да се премахнат една част от тях, ако това успеят, "бихме свършили добра работа". Ще се търси консенсус точно с честността на изборите, увери патриотът и заяви и надеждата си, че по този начин ще се мотивират и повече български граждани да гласуват.

На въпрос дали продължават да настояват върху задължителността на гласуването, Искрен Веселинов призна, че мерките не са дали очаквания резултат и след като не става със задължителност, може да се опита със стимули да се повиши изборната активност.

От страна на "Воля" Кръстина Таскова заяви два акцента: въвеждане на видеонаблюдение при преброяване на бюлетините, както и изключване от процеса на гласуване на неграмотните и некоректните платци.

След приключване на тази работа, предстои и дебат за субсидиите на политическите партии и съответно ремонт на Закона за политическите партии. Даниела Дариткова поиска двете теми да не бъдат смесвани.