Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да гласуват "за" извънредната точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет на следващите парламентарни избори да бъде въведено машинно гласуване.

"Ние сме длъжни да изпълним, това което пише в Изборния кодекс", обърна се Борисов към министрите. 

Борисов чака пълен консенсус за наредба Н-18

Борисов чака пълен консенсус за наредба Н-18

Започват разговори за оптимизация, за да не затруднят малкия бизнес

Той обясни мотивите си: "Понеже много се упражняваха по тази тема, предлагам да приемем точката. Да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем да има машинно гласуване", обясни премиерът. 

АБВ с инициатива за въвеждане на машинно гласуване

АБВ с инициатива за въвеждане на машинно гласуване

Партията ще иска среща с вицепремиера Томислав Дончев

Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване. "Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо. Но възлагам на вицепремиера Томислав Дончев, заедно с ЦИК - да го направим", категоричен бе Борисов.

От своя страна Дончев добави, че се работи по въпроса и всяка изборна секция ще е съоръжена с машина за гласуване. Борисов му заръча да се обмисли добре въпросът - защото изборите са парламентарни, а не президентски. "Хартия ще има ли, 12-13 000 машини трябват, къде ще ги държат...", попита той.

ГЕРБ отменя "скъпия експеримент" машинно гласуване

ГЕРБ отменя "скъпия експеримент" машинно гласуване

Предложението на ГЕРБ ще бъде подкрепено от ДПС

Томислав Дончев му отговори: "15 000 трябва да са машините, за да има резервни, трябва да се вземе решение кой от трите типа машини да бъде използван". "За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи - машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия", каза Дончев.

"Щом искат машини, последните избори струваха 70 млн.лв.... И понеже казват "те са против", не ние сме "за" машинното гласуване и се включваме в общия хор на подкрепящите го", категоричен бе Борисов.

Подробности какви да са машините даде вицепремиерът Томислав Дончев: "Трябва да са нови и произведени за нас, в никакъв случай наемани, държавата трябва да ги притежава и да ги ползва за всички избори". 

"Възлагайте, купувайте мислете къде ще се складират, с охрана, как ще бъдат защитавани от кибератаки. Ние ставаме водещи по тази тема, гласувайки. Приемаме точката", каза в заключение Бойко Борисов. 

Малко по-късно в парламента се разбра, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не е в особен възторг от решението на МС да закупи 15 000 машини за машинното гласуване, защото така било записано в закона. Господин Борисов просто изпълнява закона, изтъкна тя.

Соцлидерката е недоволна, че в закона за държавния бюджет не са разписани средства за машините, както настояваха левите. Сега той поправя тази грешка с извънпарламентарни средства, коментира още Нинова. За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите, отсече тя. 

Депутатите се заеха да отменят машинното гласуване
Обновена

Депутатите се заеха да отменят машинното гласуване

На извънредното заседание събраха кворум

Припомняме, от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс през юли 2019 г., с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено и от "Воля". Като мотив бе посочен сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена. Тогава от ГЕРБ се позоваха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.