Машинният вот спрямо предходните избори е намалял. ЦИК се отчете за проведените евроизбори пред правната парламентарна комисия.

Честни, спокойни и успешни са били изборите според Стефка Стоева от ЦИК. Избирателната активност е била обичайна за страната за този тип избори. Според Комисията основание гражданите били чувствителни към честността на изборния процес. 

Манолова твърдо брани машинния вот

Манолова твърдо брани машинния вот

Грешките били от необучени членове на СИК

Оказва се, че машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот според ЦИК. И машинният вот бил забавил протоколите в СИК. Не са били уредени в нормативни актове голяма част от въпросите.

Кой ще произвежда машините и дали това ще е държавна политика, попита Стоева от името на ЦИК. Изборната комисия предлага Министерският съвет да се грижи за транспорта, съхранението и охраната на машините между отделните избори.

Подготовката за машинното гласуване наесен да започне сега, предлагат на ЦИК

Подготовката за машинното гласуване наесен да започне сега, предлагат на ЦИК

Ниска използваемост, сгрешени протоколи и неотчетени преференции при машинния вот

Оказва се, че няма ръст на гласуването с машини. Дори от ЦИК посочват, че този тип вот е намалял спрямо изборите за президент и вицепрезидент.

158 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели на евровота. В секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина. Около 59 лева струва глас чрез машина, а с хартия е 77 стотинки. Увеличаването на секциите с машинно гласуване на местния вот вероятно ще доведе и до повишаване на грешките в протоколите на СИК и може да повлияе на резултата, смята Стефка Стоева.

В 77 секции на евровота са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа. Близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържат грешки при отчитане на действителните гласове или на преференциите. Те обаче не водят до промяна на резултатите. Спецификата на предстоящите местни избори изисква специфична и уникална настройка на отделните машини за отделните СИК в страната, като някъде трябва да се настроят за 3, а другаде за 4 вида избор според Стоева.

Предстои отпечатване на 265 вида бюлетини за общински съветници, 265 вида бюлетини за кметове на общини, 35 вида бюлетини за кметове на райони и 3187 вида бюлетини за кметове на кметства. Сериозни затруднения е възможно да има на първия тур при преброяване на преференциите за общински съветници, прогнозираха от ЦИК.

Избирателните комисии неподготвени за машинния вот
Обновена

Избирателните комисии неподготвени за машинния вот

Според Института за развитие на публичната среда преференциите ще имат голяма тежест