Омбудсманът Мая Манолова смята, че започва кампания срещу машинния вот. Няма да го позволя, категорична е Манолова, цитирана от администрацията си.

"Най-лошите ми подозрения се сбъдват, а именно - започнала е кампания за премахване на машинното гласуване, в която се включват организатори на изборите, различни експерти, свързани с Централната избирателна комисия (ЦИК).". Това обяви по-рано през деня на брифинг в Благоевград омбудсманът Мая Манолова. 

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

Тя е категорична, че ще се противопостави на опита да бъдат премахнати машините от изборите - без анализ, без убедителни аргументи, прибързано и с други основания.

"Аз така и не получих отговор защо вместо да бъдат закупени машини, които биха стрували 9 млн. лв., бяха наети машини за 9 млн. лв. Така и не получих отговор защо в случаите, в които има съмнения още при самото гласуване, не се броят контролните разписки, получени от машинния вот. Не получих отговор и защо от протоколите е премахната графата за паралелно нанасяне на резултатите от машинното гласуване", каза Манолова.

Според нея отговорът е, че така несъответствията се установяват на една следваща фаза при повторно въвеждане на резултатите от информационно обслужване. Единственият ход е да бъдат констатирани (грешките), обобщи Манолова.

Подготовката за машинното гласуване наесен да започне сега, предлагат на ЦИК

Подготовката за машинното гласуване наесен да започне сега, предлагат на ЦИК

Ниска използваемост, сгрешени протоколи и неотчетени преференции при машинния вот

Тя се съгласи, че разликите, които са установени при евровота не влияят на резултатите, но при местни избори, когато и 100 гласа са определящи за избора на кмет и за състава на общинския съвет, това би било много сериозно посегателство върху честността на изборите.

По думите й дори и духът на заседанието на правната комисия в Народното събрание днес е бил в посока "колко нерентабилно е машинното гласуване и проблемите, които то създава".

По-рано през деня председателят на ЦИК Стефка Стоева представи анализ за резултатите от последните избори. Според анализа: "около 59 лв. струва един глас, подаден с машинно гласуване, докато вотът с хартиена бюлетина за глас на избирател е струвал 0,77 лв. Стоева допълни, че цялостната оценка на ЦИК е, че евроизборите "са минали честно, спокойно и успешно", като проблемите са били свързани основно с машинното гласуване.

Манолова приема позицията си за отстояване на машинния вот като отстояване на правата на българските граждани.

Тя призна, че анализът на машинното гласуване показва проблеми. Според нея проблемите са свързани не с машините, а с лошата организация от страна на ЦИК. Същият извод направиха ден по-рано и от Обществения съвет към ЦИК. Те призоваха подготовката за машинното гласуване наесен за местните избори да започне още сега. 

3000-те машини за евровота вече са в България

3000-те машини за евровота вече са в България

Произведени са за България, взимаме ги под наем, иначе са непотребни

Манолова припомни, че членовете на секционните избирателни комисии не са били обучени за работа с тези машини. ЦИК промени протоколите от изборите в сравнение с протоколите по време на президентските избори, преди 2 години, като паралелното изписване на резултатите от машинния вот в окончателния протокол беше премахнато.

Според нея това означава, че окончателните протоколи съдържат обобщените резултати от гласуването с хартиени бюлетини и с машини. В същото време има секции, в които машинното гласуване за една партия е завършило с повече гласове, отколкото крайният протокол, заяви омбудсманът. 

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Закриват камерите в избирателните секции в неделя

този случай не хората хванаха машините, че броят неправилно и допускат грешки, а машините хванаха хората в избирателните комисии, че броят неправилно и допускат грешки", каза Манолова.