Регионалните избирателни комисии (РИК) може да направят контролното преброяване на разписките от машинното гласуване на европейските избори в неделя. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

"Обмисляме вариант за следващи избори да се направи такова преброяване или във всички избори, или да се направи проверка на случаен принцип", каза Цанева.

Мая Манолова иска от ЦИК контролно броене на машинния вот

Мая Манолова иска от ЦИК контролно броене на машинния вот

При съмнение, Конституционният съд ще брои разписките

Припомняме, вчера омбудсманът излезе с отворено писмо, според което в Секционните избирателни комисии (СИК) в деня на вота няма да има контролно преброяване на гласовете от машинния вот.

Според методическите указания, резултатите от машинното гласуване се описват в общ протокол с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции.

Закриват камерите в избирателните секции в неделя, решиха членовете на ЦИК. Всички камери в изборни помещения да бъдат изключени от 7 до 20 ч. Устройствата трябва да бъдат с покрити обективи.

До 25 май партиите могат да регистрират застъпниците си в РИК. До момента ЦИК е регистрирала 2575 наблюдатели от 14 неправителствени организации. Отказ е получила фондация, която по закон няма право да регистрира наблюдатели.

От Централната избирателна комисия са одобрили 84 договора за общо 569 000 лв. за медийни пакети.

Бюлетинитет за всички секции в чужбина вече са доставени.

ЦИК предупреждава, че хората не се ориентират с бюлетината

ЦИК предупреждава, че хората не се ориентират с бюлетината

В ЦИК са постъпили 60 сигнала и 26 жалби

Относно постъпили сигнали, Цанева каза, че избирателите не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината. Тя напомни, че избирателят трябва да попълни първо вота си в квадратчетата, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция в кръгчетата за кандидат от съответната листа. Бюлетината трябва да има и втори печат, след като бъде упражнено правото на глас, защото иначе тя ще е недействителна.