Националният обществен защитник Мая Манолова настоява за евровота да бъде осигурено ръчно преброяване на гласовете от машинния вот. Целта е да се установи съответствието между разписките и разпечатания финален протокол с резултатите от машинното гласуване, както и неговото публикуване на интернет страницата на ЦИК.

Така ще се гарантира достоверността на резултата от машинното гласуване, ще се избегнат съмнения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния процес и конкретно в машинното гласуване, пише омбудсманът до ЦИК.

ЦИК прие методическите указания за машинното гласуване

ЦИК прие методическите указания за машинното гласуване

Това стана ясно от съобщение, публикувано в сайта на ЦИК тази вечер

Манолова се позовава на сигнали от граждани и от експерта по наблюдение на избори - Стоил Стоилов.

В писмо от Централната избирателна комисия с № 12-23/20.05.2019 г. до Стоилов от ЦИК са отказали да има контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване. Ако се налага преброяване, то ще се прави от Конституционния съд.

От Комисията мотивират отказа си, че ръчно броене на машинния вот се прави задължително, когато гласуването с машини е единственият начин, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас. Подадените гласове с машинно гласуване ще се броят ръчно само при технически проблем, свързан с отчитането на изборните резултати в изчислителните пунктове на "Информационно обслужване" АД.

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

Наемът от 3000 лева за една машина изумява Петър Славов

За да започне контролно преброяване ще е необходимо решение на съответната Районна избирателна комисия. В писмото не са изложени мотиви и аргументи, които да се основават на нормативни разпоредби, уточняват от администрацията на обществения защитник.

На 26 май ще се гласува с машини в 3 000 избирателни секции. Това е около ¼ от всички секции, а в местните избори през есента на 2019 г. машините ще бъдат 6 000.

От администрацията на омбудсмана изтъкват, че методическите указания за машинно са приети от ЦИК само пет дни преди изборите - №358-ЕП/20.05.2019г.

Жалба във ВАС заради решение на ЦИК за машинното гласуване

Жалба във ВАС заради решение на ЦИК за машинното гласуване

Три оферти бяха подадени за обществената поръчка за машините

Не се предвижда контролно ръчно преброяване на хартиените разписки. Резултатите от машинното гласуване се описват в общ протокол с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции. Ако няма контролно преброяване на хартиените разписки в СИК, при евентуално оспорване на изборните резултати, тези разписки трябва да бъдат броени от Конституционния съд, обясняват от ЦИК.

Според указанията на Комисията машината за гласуване разпечатва финален протокол с резултатите от гласуването по партии, коалиции, независими кандидати, включително и съответните преференции. Данните от финалния протокол, съдържащ обобщените данни от машинното гласуване, се обявяват публично от председателя на СИК и се вписват в протокола на СИК.

3000-те машини за евровота вече са в България

3000-те машини за евровота вече са в България

Произведени са за България, взимаме ги под наем, иначе са непотребни

С контролното ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване ще стане ясно дали има съвпадение на броя им и отразеното в тях съответства на отчетените във финалния протокол гласове за партии, коалиции и независими кандидати и преференции.

Подобни съображения са изпратени и до Конституционния съд - за разпоредби от Изборния кодекс, които създават опасност за свободното провеждане на изборите.

С 13 лв. за глас в партийните каси се нарушава закона, убедена Манолова

С 13 лв. за глас в партийните каси се нарушава закона, убедена Манолова

Депутатите да проверят как финансовият министър изпълнява законите

При общия брой на недействителните гласове във финалния протокол с резултати от машинно гласуване не е предвидено да бъдат посочени празните гласове от машинното гласуване в избирателната секция. Такива числови данни са били вписвани в протокола на СИК при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г.

Това означава, че на евровота в неделя избирателите, решили да гласуват машинно, няма да могат да пуснат празна бюлетина, каквато възможност са имали в предходни избори. Това е неравнопоставеност между избирателите, които гласуват по различен начин, както и противоречи на условията за обществената поръчка за машините.

В протокола на СИК не е предвидено да се вписват данни за броя на избирателите, гласували машинно, и броя на избирателите, гласували с хартиена бюлетина. По този начин не може да се направи извод каква част от избирателите са се възползвали от машинното гласуване, отчетено като общ брой, както и по партии, коалиции и независими кандидати и преференции.

От ЦИК не са предвидили да се публикува информация за резултатите от машинното гласуване отделно от гласуването с хартиена бюлетина.