Изборите за Европейски парламент показаха, че от европейските граждани не са индиферентни към европейската конструкция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на международната конференция на тема "Дезинформацията и фалшивите новини в навечерието на Европейските избори".

Като положителен резултат от евроизборите Йотова изтъкна, че проверопейските партии съставляват 2/3 от бъдещите евродепутати. "Големи страхове, които имахме за голям ръст и успех на евроскептичните партии не се състоя", посочи вицепрезидентът.

Тя акцентира, че левият човек и лявата идеология по света е идеология и политика на надеждата, а не на омразата.

Истинските и автентичните партии трябва да си направят анализ, ако искат да имат бъдеще, подчерта Йотова.

Според нея, ако говорим за европейски политики, те могат да се разделят на две: да се откъснем най-много от националния приоритет, за да се видим как може да се правят политики в общоевропейското семейство и ЕК като най-важният орган в европейските институции, би трябвало да бъде доста надпартийна и над политическа.

По думите й европейските избори са показали, че европейските граждани sa заложили на европеизацията на националните проблеми. Тя отчете, че от много години насам няма прецедент двете големи политически групи в ЕП да не съставляват мнозинство.

Йотова очаква много по-засилена дискусия затова как трябва да се развива Европа и счупване на дясно социалдемократичния процес, който почиваше на консенсуса през годините. Другият извод от евроизборите, според вицепрезидента са пробива на зелените партии.

Йотова отбеляза, че в предишния мандат на Европейския парламент през 2014 г. е отчетено рекордно ниско участие на европейските граждани в европейските избори - само 43%. Това се дължало на противопоставянето между европейските и проевропейските партии, както и надигащия се национализъм. Именно този голям сблъсък накарал много граждани в Европа да се мобилизират на настоящите европейски избори.

По думите й дискусията е много навременна, защото темата за Европа не завършва с провеждането на европейските избори, а след като вече са ясни резултатите, конференцията трябва да започне.