Безспорно машинното гласуване на тези избори беше успех. Това заяви пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК. Причината е, че то е успяло да се проведе в пълния си обем, както е било замислено.

По негови думи това се е случило въпреки всички пророци, които обяснявали, че "такова животно" в България не можело да съществува и въпреки "саботажа" на предишния състав на ЦИК.

Манов подчерта, че настоящата ЦИК все пак се е справила с това предизвикателство въпреки кратките срокове.

Според него оттук нататък трябва да се анализира къде са дефицитите. 26% от избирателите, явили се в машинни секции, са използвали този тип гласуване, посочи Манов и добави, че с най-висок процент са София град и областите Габрово и Добрич. По негови данни най-ниският машинен вот е в Кърджали, Търговище, Разград и Видин.

В десет секции отменено машинното гласуване

В десет секции отменено машинното гласуване

Според ЦИК при 1% грешки това не е провал

Манов бе категоричен, че машинното гласуване е добър начин да се прекратят "тези безумия, които се случват със секционните протоколи и грешките в тях". Той посочи, че ЦИК е отделила повече от два дни, за да оправя несъответствия.

Манов разкритикува ЦИК за подготовката на машинното гласуване в частта му за обработка на изборните резултати. Според него отчитането на гласовете от машинното гласуване е било извършено по парадоксален начин.

"Вместо хартиеният протокол, официалният, да носи данните и от машината, и от бюлетините, той трябваше да ги носи, но смесено, пресметната предварително на отделен хвърчащ лист. В резултат на това стотици секционни избирателни комисии се явиха в РИК без попълнени данни от машинното гласуване. Това доведе до огромни закъснения. Всичко това не се дължи на машинния вот, а на лошото използване на машинния вот - той беше лошо оформен накрая в изборния протокол", обобщи той.

Според него обучението на секционните избирателни комисии трябва да се подобри, а самият процес - да се опрости. Той подчерта, че смесеният вариант между машини и хартия е най-трудният, особено когато методическите указания са лоши. Манов изрази мнение, че постоянна изборна администрация е абсолютно ненужна.

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

Наемът от 3000 лева за една машина изумява Петър Славов