Наблюдава се устойчива тенденция за използване на преференцията от страна на избирателите, сочи анализ на Института за развитие на публичната среда на данните за европейските избори.

Налице обаче са редица проблеми с преференциалното гласуване, свързани с вота за ЕП на 26 май. Над 34% от избирателите са гласували с преференция, като броят на гражданите в изборните списъци е намалял с 254 000 души. Данните представиха на пресконференция в БТА Диана Ефтимова и Ива Лазарова.

Най-малко преференциалният вот е използван за партиите ДПС, ДОСТ и Българско национално обединение, по думите на Ефтимова. Избралите да гласуват машинно в общо 3000 избирателни секции са били 158 967 души, което е 26% от всички гласували. Най-много от избирателите на партия "Волт" са избрали да гласуват машинно, следвани от "Демократична България". В около 5% от секциите няма нито един подаден машинно глас, уточни Ива Лазарова.

Машинното гласуване - най-предпочитано в София, Габрово и Добрич

Машинното гласуване - най-предпочитано в София, Габрово и Добрич

Най-ниският машинен вот е бил в Кърджали, Търговище, Разград и Видин

Проблем се е оказало гласуването чрез машина заради нейното разположение в избирателната секция. Сигнал за такъв случай в Монтана са подали от Института за развитие на публичната среда, но РИК-Монтана не са установили нарушение.

Късно бяха изготвени и публикувани методическите указания относно машинното гласуване, критикува Лазарова. Обученията на районните избирателни комисии по думите й са проведени в последните дни преди изборите. Имало е много кратък срок, в който представителите на РИК-овете да се подготвят, допълни тя.

Във формулярите на протоколите не е предвидено разделение между гласове с хартиена бюлетина и чрез машинен вот. Пренасяйки обобщената цифра, може да се допусне грешка, предполага Лазарова.

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

Наемът от 3000 лева за една машина изумява Петър Славов

6 702 грешки е поправила ЦИК в протоколите на територията на цялата страна. Въпреки това анализът на Института показва, че в 1139 секции има несъответствие между данните от машинните протоколи и окончателните протоколи, които съдържат данни за преференциите. Има пълна липса на пренасяне на преференции от машинното гласуване в окончателния протокол с окончателните резултати, подчерта Лазарова, а административните пропуски са останали некоригирани.

Преференциите ще имат значително значение за пренареждането на листите на местните избори тази година. Препоръките на Института за избягване на административни грешки са да се публикуват своевременно методическите указания за машинно гласуване, опростяване на протоколите, както и стандарти за осигуряване на тайната на вота.

В десет секции отменено машинното гласуване

В десет секции отменено машинното гласуване

Според ЦИК при 1% грешки това не е провал

По данни на агенция "Алфа Рисърч" 61% от избирателите знаят как да използват преференциите. Най-високият преференциален вот (48%) e подаден от граждани, гласували в чужбина.

София и големите градове също заемат висок дял при преференциалното гласуване, докато в по-малките градове по-малко гласоподаватели са се възползвали от тази опция. Жителите на селата и хората с ниско образование са предпочели традиционната бюлетина.

Сред мотивите, които са спирали хората да гласуват машинно, са притесненията да не се допуснат грешки и притесненията от манипулации.

Относно работата на ЦИК 67% от хората не я оценяват нито положително, нито отрицателно. Това според "Алфа Рисърч" е индикатор, че работата на Комисията не се познава. 24% от хората оценяват длъжността й положително, а според 38% от анкетираните Комисията не упражнява достатъчно контрол върху партии и кандидати, които са извършили нарушения при предизборната кампания.