ЦИК отрече да има грешка при разпределението на мандатите на европейските избори, съобщава "24 часа".

Говорителят на Комисията Александър Андреев обясни, че съгласно методиката при определянето на мандатите на партиите и коалициите гласовете "Не подкрепям никого" се изваждат, защото те са недействителни по отношение на избора, тъй като не подкрепят нито една листа или независим кандидат. Думите му са по повод твърденията на социолога Михаил Мирчев, че ЦИК е излъгала като е дала мандат на "Демократична България".

"Няма как незаконосъобразно да сме дали мандат. Изчислението на мандатите е качено на сайта на ЦИК и там са всички стъпки", категоричен бе Андреев. Той припомни, че през 2016 г., когато е въведено задължителното гласуване, е била предвидена и опцията "Не подкрепям никого".

Сами по себе си тези гласове са действителни, защото са подадени според изискванията, но те са недействителни при определянето на мандатите, тъй като в тях няма посочена воля за подкрепа на кандидатстка листа, заяви Андреев, допълвайки, че методиката на разпределение на мандатите е приложена напълно правилно и е съгласно разпоредбите на Изборния кодекс.

Радан Кънев не събрал гласове за евродепутат, смята социологът Михаил Мирчев

Радан Кънев не събрал гласове за евродепутат, смята социологът Михаил Мирчев

Цветозар Томов оспори тезата му и го обвини в некомпетентност

От своя страна социологът Цветозар Томов също излезе с позиция по въпроса във Фейсбук.

В социалната мрежа той заяви, че твърдението на проф. Михаил Мирчев се дължало единствено на некомпетентността му.

Твърдението, че гласовете "не подкрепям никого" трябва да се вземат предвид при изчисляването на квотата на Хеър издава и непознаване на метода, и непознаване на Изборния кодекс, посочва той.

Томов е на мнение, че не може да става въпрос за умишлена манипулация от страна на Мирчев, а за небрежност. Според него обаче е безотговорно да се предизвикват "евтини сензации" по подобен начин.

Гласове за втора употреба

Гласове за втора употреба

Защо никой не обърна внимание на 61029 гласа, които съвсем съзнателно са отбелязали "не подкрепям никого"?