Все още Централната избирателна комисия не е излязла с информация от 100% отчетени бюлетини от вота на българите в неделя. ЦИК също така не е публикувала официални данни за  - 26.22% - най-ниската отчетена в Европейския съюз, а може да се окаже и най-ниската изобщо в демократичната история на България.

При малко над 95% обработени СИК протоколи в РИК 17-те мандата се разпределят между пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България.

Подредбата към момента е:

  1. ГЕРБ - 30.94%
  2. БСП - 24.24%
  3. ДПС - 16.36%
  4. ВМРО - 7.42%
  5. "Демократична България" - 6.24%
ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи
Обновена

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи

БСП получават 24.24%, ДПС - 16.36%, ВМРО - 7.42%, ДБ - 6.24%

Все още няма сигурност и официални данни един мандат при кого ще се разпредели - при ГЕРБ като седми мандат, което означава, че и Лиляна Павлова ще бъде изпратена в Брюксел, или като втори мандат за ВМРО.

Също така интригата за разместванията с преференциите остава, като те биха се отразили най-вече в листата на БСП, отражение биха имали и в листата на ВМРО, където се смята, че предпочитанията на гражданите са изстреляли режисьора Андрей Слабаков на втора позиция, измествайки депутатът Юлиян Ангелов.

От ВМРО днес разпространиха позицията си, че категорично, според тяхното паралелно преброяване, те взимат два мандата, а забавянето на крайните официални резултати от ЦИК очевидно е дало повод за спекулации. "Математическата истина е една - 2 мандата за войводите", заявяват от пресцентъра на партията и допълват, че разпределението по системата "Хеър-Ниймайер" предполага неизпълнените мандати да се разпределят на принципа най-големия остатък.

В листата на ГЕРБ не се очакват размествания след преференциалния вот. Това означава, че в следващия Европейски парламент влизат водачът на листата Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов. Евентуално и Лиляна Павлова.

Пренареждане обаче има в листата на БСП. Водач там се очаква да остане Елена Йончева, но на втора позиция, благодарение на преференциите, се изкачва Сергей Станишев. Останалите три от общо петте места в европарламента, които печели левицата, ще бъдат заети от Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.

ДПС би разполагало с трима евродепутати. Въпреки че водач на листата е Мустафа Карадайъ, още в изборната нощ стана ясно, че той се отказва от мястото си, което прави първи Делян Пеевски. Все още се спекулира дали Пеевски няма също да се откаже, както направи това на предишните евроизбори. ако не го направи и ако няма размествания заради преференциалния вот (каквито при ДПС не се очакват), движението ще изпрати в Брюксел Делян Пеевски, Илхан Кючук, Искра Михайлова.

От своя страна ВМРО печели един сигурен мандат и за в ЕП заминава (или по-точно се връща) водачът на листата Ангел Джамбазки. Въпросът за втория мандат стои.

"Демократична България" е петата партия, успяла да класира свой кандидат. В нейната листа също няма размествания, което означава, че тя ще изпрати в следващия европарламент Радан Кънев.