"Ако погледнем изборните резултати назад във времето, винаги виждаме, че ГЕРБ водят пред БСП с около 100 000 гласа, а понякога и с повече. Няма как 140 000 души да си променят намеренията за гласуване от БСП към ГЕРБ в рамките на 7 дни, защото премиерът се е включил в кампанията", каза политологът Стойчо Стойчев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Победата на ГЕРБ не е народна прошка, убеден е Крум Зарков

Победата на ГЕРБ не е народна прошка, убеден е Крум Зарков

Изборите не били провал за БСП

Той определи изследванията на социологическите агенции преди изборите като "димка". Според него се е насаждало фалшивото чувство за "революционна ситуация", а такава не е съществувала. "Ако имаше поляризация, повече хора щяха да отидат да гласуват, а те отидоха на почивка".

БСП загубила изборите заради слабостта си, а не заради силата на ГЕРБ

БСП загубила изборите заради слабостта си, а не заради силата на ГЕРБ

Левицата обмисля връщане в парламента

"Изборите се решиха от вота на твърдите ядра", категоричен е Стойчев.

"Ако се вгледате в реалните гласове, които партиите спечелиха на тези избори, ще се окаже, че има една и съща тенденция. Парламентарните избори преди две години, наложени към тези избори, запазват абсолютно съотношението на силите. Приблизително около два пъти по-малко са гласовете на всички партии, съобразно тогава", смята политологът Христо Панчугов.

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%
Обновена

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%

ВМРО са събрали около 7% от гласовете

Според него мотивацията на гласоподавателите е била "стадна" -да докажат, че могат да бият партията на конкурента.

"Видяхме политическа партия ГЕРБ, която успя да прогони призрака на корупцията, но не успя да разсее съмненията, че в нея има корупция. Прогони призрака на корупцията в смисъл, че вече той не я застрашава да падне от власт", каза социологът Петър Чолаков.

"Сега "калинките" смятат, че над тях е само небето", заяви Чолаков.