Домът на Европа стана домакин на дискусия за функционирането на ЕС след изборите в неделя.

Експертът в областта на политиките на ЕС проф. Ингрид Шикова подчерта новата зелена вълна, която заля Европа на изборите. Предстои упорита и ежедневна работа за добруването на европейците, заяви тя.

Според експерта до голяма степен избирателите са изгубили доверие в политиката и личностите. По думите ѝ гласоподавателите са дали ясна заявка, че искат мирна Европа, като най-много се е повтарял лозунга "Европа защитава".

Проф. Шикова: ЕС преоткрива своята мисия и от мир и помирение тя трябва да е защита.

Шикова е убедена, че избирателната активност не се дължи на слаба информационна кампания.  Според нея е необходимо просвещение по европейските въпроси.

Наблюдавахме тенденция към намаляване на избирателната активност от 1994 година насам, но ето че поставихме рекорд с 51% на тези европейски избори. Това коментира председателят на Българското представителство на ЕП Теодор Стойчев. Резултатите той определи като интересни.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

За първи път се отворихме към граждани, организации и партньорски организации, които да провеждат кампанията заедно с нас, каза още той. Частни фирми дори брандирали своите услуги и продукти, за да насърчат вота на европейските избори.

"За първи път забелязах присъствие на общоевропейски теми", констатира Стойчев. Той е категоричен, че антиевропейските партии засилват своето влияние, но не са мнозинство в новия състав на ЕП.

Ще наблюдаваме силно проевропейско мнозинство. Тепърва започва процесът по избор на новите председатели на ЕП, ЕК и Европейския съвет. Принципът по излъчване на един или повече кандидати от партия ще се запази, уточни Стойчев.

Всичко за изборите за Европейски парламент в България може да видите тук.

Всичко за изборите за ЕП в Европа - тук.

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в ЕП за първи път от 1979 г.
на живо

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в ЕП за първи път от 1979 г.

ЕНП за пореден път печели изборите за Европейски парламент