Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПЕС) са на път да изгубят повече от 80 места, показват първите данни, публикувани от Европейския парламент.

ЕНП за пореден път печели изборите за Европейски парламент. Партията получава 23,57% или 177 места (216 през 2014 г.) в 751-местния парламент, където са необходими 376 евродепутати за мнозинство.

Снимка 425443

Източник: Туитър

ПЕС е втората най-голяма група със 19,57% или 147 евродепутати (185 през 2014 г.).

Това означава, че двете основни групи за първи път няма да имат мнозинство от началото на изборите за Европейски парламент през 1979 г. 

Алиансът на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS получава 13,45% или 101 места (69 места през 2014 г.).

Изненадващо на четвърто място са Зелените - Европейски свободен алианс, което затвърждава "зелената вълна" в Западна Европа. Групата получава 9,32% или 72 места (52 места през 2014 г.).

Петото място се заема от Европейски консерватори и реформисти със 7,99% или 60 места (77 места през 2014 г.). Останалите групи: "Европа на нациите и свободите" - 7,59% или 57 места (36 места през 2014 г.); "Европа на свободата и пряката демокрация" - 7,46% или 56 места (42 места 2014 г.); Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица - 5,59% и 42 места (52 места); Независими членове - 1,07% или 8 евродепутати (20 през 2014 г.) и 4,39% или 37 новоизбрани евродепутати, които не са свързани с нито една група.

Европа гласува
на живо

Европа гласува

Седем държави вече гласуваха, остават 21

Очаква се най-високата избирателна активност от 1994 г. - около 51%.

Центристите в Европа се очаква да изгубят 92 места. Първите резултати показват възход на крайнодесните партии и Зелените.

Най-много места спрямо 2014 г. получават либералите.

Въпреки че традиционните партии губят места, проевропейските партии общо ще имат 493 евродепутати.

преди 4 години в 04:21 ч.

Тимерманс изключва коалиция с крайнодесните в ЕП

Няма да се коалирам с крайнодесните. Това заяви кандидатът на социалистите за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".

Той призова за "прогресивно" мнозинство в следващия ЕП. 

Трябва да се създаде програма през следващите 5 години, която да работив Европа 30 години, счита той. 

преди 4 години в 01:07 ч.

ФИДЕС печели 13 от 21-те места в Европейския парламент

Националното избирателно бюро на Унгария съобщи, цитирано от АП, че управляващата партия на премиера Виктор Орбан ФИДЕС печели 13 от 21-те места в Европейския парламент – с едно повече от вота през 2014 г.

Социалдемократическата "Демократична коалиция" получава четири места. Движението "Моментум" взема две места.

Избирателната активност е над 43% - най-високата от първите евроизбори в Унгария през 2004 г.

преди 4 години в 00:56 ч.

Партия „Брекзит” на Найджъл Фараж получава 39%

Първите официални резултати от изборите за Европейски парламент във Великобритания показват победа за Партия „Брекзит” на Найджъл Фараж, информира АП.

Данните от Северна Англия, първият от 12-те региона във Великобритания, дават 39% за партията. Лейбъристката партия е далеч назад с 19 на сто, което е голям спад спрямо 2014 г.

Проевропейските Либерални демократи удвоиха подкрепата си до 17%, докато консерваторите се сринаха до 7%, един процент зад Зелените.

Британските избиратели очевидно наказаха традиционните партии заради безизходицата около Брекзит.

преди 4 години в 00:55 ч.

В Румъния отхвърлиха мерките на управляващите за блокаж на борбата с корупцията

Румънците с преобладаващо мнозинство отхвърлиха мерките на управляващите, за които смята, че целят да затруднят справянето с необузданата държавна корупция в правно необвързващ референдум, нанасяйки двоен удар срещу управляващата Социалдемократическа партия, които също така загубиха подкрепа и в изборите за Европейски парламент, информира "Ройтерс".

В Румъния отхвърлиха мерките на управляващите за блокаж на борбата с корупцията

В Румъния отхвърлиха мерките на управляващите за блокаж на борбата с корупцията

Избирателната активност е била 41 процента, което е над 30-те процента, необходими за валидността му

Двойното гласуване беше първият голям тест за популярността на социалдемократите, чиито реформи на съдебната система и промените в законодателството за борба с корупцията предизвикаха остри критики от страна на европейската администрация в Брюксел и САЩ.

Последно обновление в 01:03 ч. на 27.05

преди 4 години в 00:52 ч.

Избирателната активност по региони във Великобритания: 45,1% в Северна Ирландия; 40,5% в Югозападна Англия; 41,3% в Лондон; 39,9% в Шотландия; 39,4% в Югоизточна Англия; 37,3% в Уелс; 33,5% в Йоркшър; 33,1% в Северозападна Англия; 32,7% в Североизточна Англия и 31,1% в Западен Мидландс.

преди 4 години в 00:51 ч.

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Крайнодясната партия "Лига" на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини печели между 27 и 31 процента от гласовете на провелите се вчера избори за Европейски парламент, показват резултати от екзитпол.

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Движение "Пет звезди" се бори за второто място с лявоцентристката Демократическа партия

Коалиционните партньори на Салвини в правителството - Движение "Пет звезди", се бори за второто място с лявоцентристката Демократическа партия. Към момента демократите, които са членове на ПЕС, получават между 22,5 и 24,5 на сто от гласовете, докато Движение "Пет звезди" между 21,5 и 24,5 процента от вота.

"Лига" на Салвини може да бъде най-голямата отделна партия в Европейския парламент. Партията "Брекзит" на Найджъл Фараж също може да се превърне в най-голямата отделна партия.

преди 4 години в 00:41 ч.

преди 4 години в 00:39 ч.

Ципрас се обяви за предсрочни избори

Той ще поиска от президента разпускането на парламента на страната. 

Изборите вероятно ще се проведат на 30 юни, след като мине вторият тур на местните избори, насрочен за 2 юни. 

Той призна поражението на партията си на евровота. "Резултатите не оправдаха очакванията ни", каза той. 

Припомняме, че според exit poll, управляващата партия СИРИЗА губи в изборите за Европейски парламент.

преди 4 години в 00:28 ч.

преди 4 години в 00:11 ч.

преди 4 години в 23:34 ч.

Управляващите социалисти в Португалия победители на евроизборите

Управляващата Социалистическа партия в Португалия е на път да спечели с 31-35 процента от гласовете провелите се днес избори за Европейски парламент, показва екзитпол на телевизия RTP.

Дясноцентристката Социалдемократическа партия се очаква да спечели 21,8-25,8 на сто от вота, следвана от Левия блок с 9-12 на сто.

Управляващите социалисти в Португалия победители на евроизборите

Управляващите социалисти в Португалия победители на евроизборите

Дясноцентристката Социалдемократическа партия се очаква да спечели 21,8-25,8 процента

преди 4 години в 23:33 ч.

Управляващата дяснопопулистка партия в Полша печели евроизборите

Управляващата дяснопопулистка партия "Право и справедливост" в Полша печели изборите за Европейски парламент, показват данни от екзитпол.

"Право и справедливост" получава 42,6 процента от гласовете, докато опозиционната Европейска коалиция събира 39,1 на сто от гласовете, показват данните на Ipsos.

Управляващата дяснопопулистка партия в Полша печели евроизборите

Управляващата дяснопопулистка партия в Полша печели евроизборите

С немного голяма преднина пред Европейска коалиция

преди 4 години в 23:33 ч.

преди 4 години в 23:32 ч.

Крайнодясната Датска народна партия със съкрушителна загуба на евроизборите

Крайнодясната Датска народна партия губи над половината от гласовете си, става ясно от екзитпол след провелите се днес избори за Европейски парламент в Дания.

Крайнодясната Датска народна партия със съкрушителна загуба на евроизборите

Крайнодясната Датска народна партия със съкрушителна загуба на евроизборите

Социалдемократите печелят най-много гласове

През 2014 година Датската народна партия е спечелила 26,6 процента от гласовете, когато е била първа политическа сила, докато в днешните избори събира 11,8 на сто от гласовете

Ако след окончателното преброяване на гласовете няма промяна, крайнодясната партия ще загуби две от четирите си места в Европейския парламент. Това ще бъде удар за партията преди парламентарните избори в Дания през следващата година.

преди 4 години в 23:07 ч.

В Гърция лидерът на “Нова демокрация” Кириакос Мицотакис призова премиера Алексис Ципрас да подаде оставка

В Гърция лидерът на “Нова демокрация” Кириакос Мицотакис призова премиера Алексис Ципрас да подаде оставка. Основната опозиционна партия печели изборите за Европейски парламент.

Ципрас, който не е задължен да свиква предсрочни избори преди планирания вот през октомври, е в централата на партията СИРИЗА. Представители на партията обявиха, че не обмислят предсрочни избори.

Данни на вътрешното министерство показват, че СИРИЗА е подкрепена от 24%, а „Нова демокрация” получава 32,8%.

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

Начело е опозиционната партия "Нова демокрация"

преди 4 години в 22:55 ч.

Обобщение:

Избирателната активност може да достигне 51% в 27-те страни членки на ЕС, изключва се Великобритания. Ако се потвърди, това означава най-високата активност от 1994 г.

Голямата коалиция на левите и десните губи 40-годишното си мнозинство. Европейската народна партия и Партията на европейските социалдемократи заедно губят 92 места в сравнение с 2014 г.

Европейските либерали са сред най-големите победители тази вечер. Либералите получават 102 места благодарение на включването на партията на френския лидер Еманюел Макрон. Но лидерът на „Национален сбор” Марин льо Пен бие Макрон във Франция.

Зелените са на път да постигнат най-добрия си резултат в Европейския парламент със спечелените 71 места. Те се представиха изключително силно в Германия, където Зелената партия удвои резултата си спрямо 2014 г.

"Европа на нациите и свободите" на крайнодесните и популистите получава 57 места (36 места 2014 г.). Прогнозите бяха да спечели повече от 70 места.

Последно обновление в 23:02 ч. на 26.05

преди 4 години в 22:43 ч.

„Алтернатива за Германия” доволни от резултата

Представител на крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия” заяви пред „Политико”, че „само Зелените и партията им печелят в Германия”.

„Много добър резултат имаме до момента...с нетърпение чакам резултатите във Франция”, коментира източникът.

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Зелените са втори

преди 4 години в 22:40 ч.

Марин Льо Пен поиска предсрочни избори във Франция

Предсрочни избори във Франция. За това се обяви лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен, предадоха световните информационни агенции. 

Според нея, президенът Еманюел Макрон трябва да си понесе последствията предвид резултатите от проведения днес евровот. 

Припомняме, че по-рано стана ясно, че "Национален сбор" води на изборите за Европейски парламент, показват първи резултати на Harris.

Партията получава 24%.