Изборите за Европейски парламент през 2019 г. влязоха в историята като първите от 40 г. (първите избори през 1979 г.), при които традиционните лявоцентристки и дясноцентристки политически групи не могат да сформират мнозинство. Освен това са първите, при които е обърната низходящата тенденция на избирателната активност (50,9% на тези избори).

Традиционните партии изгубиха места за сметка на крайнодесните популисти, либералите и Зелените.

Според предварителните резултати Европейската народна партия (ЕНП) традиционно остава най-голямата група в Европейския парламент със 179 евродепутати (23,83% спрямо 29,43% преди пет години) в 751-местния парламент. Групата губи повече от 40 места спрямо изборите през 2014 г., когато спечели 221 места.

Втора е Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПЕС) със 153 места (20,37% спрямо 25,43% преди пет години). Тя губи също около 40 места (191 през миналия мандат). Повечето от изгубените места са за сметка на Зелените, които регистрираха най-силното си представяне.

Трети са Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS. Силното представяне се дължи на коалирането с партията на френския президент Еманюел Макрон, която ще е най-голямата партия в групата. Либералите печелят 105 места или близо 14% от гласовете. 2014 г. те получиха 67 места и под 9%, като заемаха четвърта позиция в европарламента.

Изключително силно представяне отчетоха и Зелените/ЕСА - Група на Зелените/Европейски свободен алианс, които към този момент получават 69 места (9,19%). През 2014 г. групата се нареди на шеста позиция с 50 места или под 6%.

Европейските консерватори и реформисти отчитат спад спрямо предишния парламент. Те печелят 8,39% или 63 места спрямо 70 места и 9,32% подкрепа преди 5 г.

Евроскептиците от Групата "Европа на нациите и свободите" (ENF на Матео Салвини) и Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" получават съответно по 58 места (7,72%) и 54 места (7,19%). През 2014 г. "Европа на свободата и пряката демокрация" спечели 48 места или 6,39%.

Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна Зелена е четвъртата политическа група в парламента, която губи позиции. Левицата получава 38 места или малко над 5% след изборите тази година. В предишния парламент държеше 52 места (6,92%).

Резултатите не оправдаха социологическите проучвания за надигане на крайнодесните и популистите в Европа, но изненадващо предизвикаха "зелена вълна", която заедно с либералите ще са ключът за съставяне на мнозинство в Европейския парламент и фактор, който ще обърка сметките при разпределението на топ позициите в Общността.

Изборите за Европейски парламент също се възприемат като неофициален вот на доверие за правителствата и лидерите във всяка страна членка. Например загубата на управляващата партия в Гърция СИРИЗА предизвика предсрочни избори; слабото представяне на социалдемократите в Германия може да разклати коалиционното управление на Ангела Меркел; въпреки че спечели изборите за Европейски парламент, правителството на австрийския канцлер Себастиан Курц падна, а в Италия победата на крайнодясната "Лига" може да изкуши лидера Матео Салвини да поиска предсрочни избори.

Резултатите от изборите за Европейски парламент по държави:

Австрия

Победата на Австрийската народна партия не спаси канцлера Себастиан Курц след възникналия в страната политически скандал. Според предварителните резултати партията печели 34% (7 места за ЕНП) от гласовете или 8% повече в сравнение с изборите през 2014 г. Но в понеделник Курц беше свален от власт при вот на недоверие.

Бившият коалиционен партньор Австрийска партия на свободата загуби само няколко процента след скандала в Ибиса. Партията е на трета позиция със 17% (3 места за крайнодесните от ENF).

Опозиционната Социалдемократическа партия на Австрия е втора с 23% (5 места за ПЕС), а Зелените са четвърти с 14% ( 2 места за Зелените спрямо 3 места през 2014 г.). Нова Австрия и либерален форум е подкрепена от 8% и получава едно място, което отива за либералите в европарламента.

Австрия има общо 18 места в европарламента. Избирателната активност на тези избори е 59,80%.

Евроскептиците в Австрия печелят три места в сравнение с четири през 2014 г.

Белгия

Крайнодясната "Фламандски интерес" с огромен успех на изборите в неделя. Партията спечели 12% и завърши втора. Тя печели три места (отиват в групата на Салвини) в европарламента спрямо 1 през 2014 г.

Силното представяне на антиимигрантската и сепаратистка партия във Фландрия е в ярък контраст с победата на Зелените в Брюксел с 6% и в южната част на страната със 7% (2 места), както и с пробива на крайнолявата Партия на труда на франкофоните в Белгия (5% и едно място, което отива за конфедеративната група).

Тези победи са за сметка на партиите, които управляват с премиера Шарл Мишел през последните години. Консервативната Нов фламандски алианс остава най-голямата партия в Белгия. Тя спечели 24,8% от фламандските гласове, но губи повече от 7%. В страната тя е първа на евровота с 13% или три места, които отиват за европейските консерватори в европарламента. Реформаторското движение на франкофоните на Мишел е второ във Валония, но губи около 5% там и в Брюксел. Общо печели 2 места (7%), които отиват за либералите.

Резултатите остават Белгия дълбоко разделена.

Избирателната активност е 88,47%. Силно представяне на евроскептиците, които ще изпратят трима евродепутати в сравнение с един през 2014 г. Белгия държи 21 места в европарламента.

Германия

Социалдемократическата партия на Германия удари дъното. Подкрепата за партията спадна до 15% (16 места за ПЕС) в сравнение с 27% преди 5 г. Партията е далеч назад от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, които спечелиха 28% (29 места) и за първи път зад Зелените, получили 20% (21 места за Зелените).

Зелените пожънаха голям успех, резултатът ги поставя като водеща лява партия в Германия. Те удвоиха резултата си спрямо 2014 г.

Отделно социалдемократите изгубиха бастиона си на регионалния вот в Бремен, където те контролираха управлението от 73 г. Те се наредиха на втора позиция след християндемократите.

Смесен резултат за "Алтернатива за Германия" на евровота. Те получиха 11% (11 места за евроскептиците на Салвини), което е по-добре спрямо 2014 г., но по-лошо в сравнение с изборите за парламент през 2017 г.

Германия регистрира значително увеличение на избирателната активност до 61,5% от 48 на сто през 2014 г. Евроскептиците печелят 17 места (16 през 2014 г.) от общо 96.

Гърция

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас свика предсрочни парламентарни избори, след като СИРИЗА изгуби европейските и местните избори.

"Нова демокрация" получи 33% (8 места за ЕНП) подкрепа на евровота в сравнение с 24 на сто (6 места за конфедеративната група на левицата) за СИРИЗА.

58% от гърците гласуваха на изборите за Европейски парламент. Евроскептиците от Гърция намаляват присъствието си в европарламента от 6 преди пет години на 5. Гърция има общо 21 места.

Дания

Големият шок в Дания е спадът в подкрепата за крайнодясната Датска народна партия, която изгуби повече от половината от гласовете си и три от четирите си места. Партията твърди, че растящата тревога около климатичните промени и скандали около финансирането на партията са ударили електората й. Крайнодясната партия получи 10% и едно място, което отива за алианса на Салвини.

Датската либерална партия на премиера Ларс Расмусен е големият победител - 23%. Партията се представи по-добре от очакваното и получава 3 места в Европейския парламент (отиват за либералите). Тя е пред Социалдемократите, които според социологическите проучвания трябваше да спечелят 4-5 места, а в крайна сметка спечелиха 3 места (21%), които са за ПЕС.

Резултатите са добре дошли за Расмусен преди парламентарните избори през юни. Либералната партия води на Социалдемократите, показват проучванията преди вота на 5 юни.

Избирателната активност на евровота е 66%. Слабо представяне на евроскептиците през 2019 г. (две места) спрямо 2014 г., когато получиха четири места от общо 13 за Дания.

Естония

Крайнодясната Консервативна народна партия на Естония спечели само едно място (12%, мястото отива за алианса на Салвини), след като се присъедини към правителството след парламентарните избори през март. Либералната Естонска реформистка партия спечели евровота с 26% (2 места за либералите).

Изненадващ резултат за Социалдемократическата партия на Естония, която завърши втора и спечели две (23%, отиват за ПЕС) от шестте места за страната. На изборите през март те завършиха четвърти. Естонската центристка партия на премиера Юри Ратас завърши трета на евровота с 14,4% или 1 място, което отива за либералите.

37% от естонците упражниха правото си на глас. Евроскептиците в страната печелят едно място в европарламента (нито едно през 2014 г.).

Ирландия

Големият успех в Ирландия е за Зелената партия, която е на върха в Дъблин. Резултатите показват, че дясноцентристката Фине гейл на премиера Лео Варадкар печели 29% (пет места за ЕНП), следвана от 23% за Независими кандидати (3 места), дясноцетристката Фина фойл с 16% (не печели места заради преференциите), лявата Шин фейн с 11% (1 място) и Зелената партия с 11% (2 места).

49% от ирландците гласуваха на изборите. 11 места за Ирландия в Европейския парламент. Страната не вкарва евроскептици за разлика от един през 2014 г.

Испания

Премиерът на Испания Педро Санчес засили позициите на партията си след победата на парламентарните избори през миналия месец, а след това на европейските, регионалните и местните избори. Испанската социалистическа работническа партия спечели 10 от 12-те автономни региона и добави още шестима евродепутати, което означава, че Санчес ще изпрати 20 депутати (32%, местата отиват за ПЕС) в Европейския парламент.

Народната партия на Пабло Касадо продължава да затъва. Тя изгуби четири евродепутатски места и получава общо 12 (20%, местата са за ЕНП). Но партията получи контрола на Мадрид.

Крайнодясната "Вокс", спечелила 10% от гласовете на парламентарните избори през април, успя да вземе само 6% на евровота или три места.

Каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон и Ориол Жункерас спечелиха места в европарламента, но не се знае дали ще успеят да ги запазят, тъй като Пучдемон е пред риск да бъде арестуван, ако се върне в Испания, а Жункерас е в затвора.

64% от испанците гласуваха на изборите. Испания изпраща 9 евроскептици (5 през 2014 г.) от общо 54 места в европарламента.

Италия

Резултатите в Италия могат да предизвикат разпадане на коалицията между Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига". Неоспоримият победител на евровота е "Лига" на Матео Салвини, която получи 34% (28 места за алианса на Салвини). Далеч назад е лявоцентристката Демократическа партия с 22% (19 места за ПЕС). Третата позиция е за "Пет звезди" със 17% (14 места за съюза с Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж).

Салвини се закани да обедини евроскептиците за промяна на курса на Европа.

54% е избирателната активност в страната. Силно присъствие на италиански евроскептици в европарламента в сравнение с 2014 г. Италия изпраща 47 евроскпетици за разлика от 22 през 2014 г. Страната има общо 73 места в парламента.

Кипър

Управляващата Демократически сбор победи с малка разлика Прогресивната партия на работещите хора, като спечели 29%, а Прогресивната партия получи 27%. При тези резултати и двете партии ще получат по две места в Европейския парламент - две за ЕНП и две за конфедерацията. Лявоцентристката Демократическа партия и Движение за социална демокрация ще вземат по едно място (и двете отиват за ПЕС) от общо 6, които се полагат на страната.

Кипърските турци са сред победителите. Кандидатът на Прогресивната партия Ниязи Къзълюрек е първият кипърски турчин, който влиза в Европейския парламент.

Избирателната активност е 44,9%.

Латвия

Пет латвийски партии спечелиха места в Европейския парламент. "Ново единство" на премиера Крисянис Каринс, която е част от ЕНП, печели изборите. Тя получава две места за ЕНП (26%).

Социалдемократическата партия (17%) и Национално обединение (16%, местата са за европейските консерватори) печелят по две места, докато "За развитие" (12%) и Руски съюз в Латвия (6%) печелят по едно място.

Избирателната активност е 33%. Латвия вкарва двама евроскептици в сравнение със само един преди пет години. Страната има общо 8 места в европарламента.

Литва

Опозиционната Съюз за отечеството -Литовски християнски демократи, член на ЕНП, печели три места (18%). Социалдемократическата партия на Литва получава две места (15%). Управляващата Литовски съюз на селяните и зелените - най-голямата партия в местния парламент - спечели само две места (11%, отиват за Зелените), докато други четири партии взеха по едно място.

53% гласуваха на изборите. От общо 11 места едно отива за евроскептиците в сравнение с 3 през 2014 г.

Люксембург

Християн социалната народна партия (към ЕНП) на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер загуби място за сметка на Демократическата партия (към либералите) на настоящия премиер Ксавие Бетел. Партията на Бетел получи 21,44% (2 места) срещу 21,1% (2 места) за партията на Юнкер. Зелената партия е трета с 18% (1 място), а последното място е за Люксембургската социалистическа работническа партия (12%).

Страната с население от 590 000 души има минимум 6 места в Европейския парламент. 84% от избирателите упражниха правото си на глас.

Малта

Лейбъристката партия на премиера Джоузеф Мускат с безапелационна победа на евровота. Партията ще изпрати четирима (към ПЕС) от полагащите се на страната шестима депутати.

Лейбъристите спечелиха 54% от гласовете, докато Националистическата партия получи 37% (2 места за ПЕС).

72% гласуваха на изборите.

Нидерландия

Партията на труда на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс е големият победител в Холандия, след като си удвои местата до шест (18%, местата са за ПЕС). Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте е втора и добави още едно място отгоре (общо 4 места или 14%, отиват за либералите).

Християндемократите, най-голямата холандска партия на предишните избори за Европейски парламент, губи едно място и е на трета позиция с 4 места или 12% (кън ЕНП).

Популистката "Форум за демокрация" на новака Тиери Боде се очакваше да спечели изборите, след като завърши първа на местния вот през март, но спечели само три места (10%, местата са за консерваторите).

Най-големият губещ е Герт Вилдерс и Партията на свободата, която изгуби всичките си четири места (получи 3,5%). Но след Брекзит крайнодясната партия ще изпрати един евродепутат в Брюксел, а други две места ще отидат за партията на Рюте и за партията на Боде.

Партията за животните и 50 плюс спечелиха по едно място. Зелената партия взема три места (10%).

41% от холандците отидоха до урните. Евроскептиците губят две места спрямо 2014 г. и сега заемат 7 от 26-те за Холандия.

Обединеното кралство

Създадената само преди няколко месеца Партия "Брекзит" на евроскептика Найджъл Фараж с размазваща победа на евровота на Острова. Партията ще получи 29 места (30%, местата отиват към съюза с Движение "Пет звезди") в Европейския парламент, което я прави най-голямата партия в законодателния орган с християндемократите на Меркел.

Консервативната партия ще получи само четири места (8%, местата към европейските консерватори), докато лейбъристите пуснаха кръв за сметка на Либералните демократи, които излязоха на втора позиция. Либералните демократи ще вземат 16 места (19%, отиват към либералите), а лейбъристите - 10 места (13%, към ПЕС).

Добро представяне за Зелената партия, която ще вземе седем места в (11%) сравнение с три преди пет години. Шотландската национална партия увеличава с едно местата си в европарламента (от 2 през 2014 г. на три, отиват при Зелените).

36% от британците са участвали на вота за 73 британски евродепутати. Обединеното кралство вкарва 34 евроскептици в сравнение с 45 преди пет години.

Полша

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" с важна победа на евровота. Тя получи подкрепата на 45% (26 места за европейските консерватори) и победи Европейската коалиция - група от пет опозиционни партии - която получи 38% (17 места за ЕНП и пет за ПЕС).

Новата лява партия "Пролет" взе само 6% (3 места за ПЕС). Въпреки че проучванията показваха, че "Конфедерация" - група от крайнодесни партии - ще изпрати депутати, тя не успя да премине прага от 5%.

Полша отчете най-високата си избирателна активност на евроизбори - 45%. Евроскпетиците печелят 26 места тази година в сравнение с 23 през 2014 г. Полша държи общо 51 места в Европейския парламент.

Португалия

Управляващата Социалистическа партия (към ПЕС) с чиста победа в Португалия, след като 33% от избирателите гласуваха за партията. Резултат е изключително ценен за премиера Антониу Коща, който се надява да бъде преизбран на 6 октомври. Партията се очаква да вземе 9 от 21-те места за Португалия в сравнение с 8 през 2014 г.

Втора сила е дясноцентристката Социалдемократическа партия (към ЕНП) с 21% и шест места като през 2014 г. Народната партия (към ЕНП) е с разочароващ резултат, след като получи едва 6% и едно място.

В битката за крайнолевия вот Ляв блок (конфедеративната левица) е победителят с 9,8 на сто, като партията удвоява местата си до две. Зад нея е Португалската комунистическа партия с 6% и две места - едно по-малко спрямо 2014 г.

Голямата изненада е успехът на партия Хора-Животни-Природа, която получи 5% и едно място. Успехът на партията в Португалия добави още едно място към "зелената вълна" в Европа.

Страната оряза националистите. Нито една от двете крайнодесни партии на изборите не спечели място.

Избирателната активност в Португалия е на ниво 31% - една от малкото държави с по-ниска активност спрямо 2014 г., когато бяха регистрирани 33 на сто. Португалия вкарва двама евроскептици в парламента за разлика от един през 2014 г.

Румъния

Евроизборите нанесоха сериозен удар върху управляващата Социалдемократическа партия на Румъния, която завърши на второ място с 22% (8 места към ПЕС), което е най-слабият резултат на партията от десетилетие. Националната либерална партия, основната опозиция, която е към ЕНП, получи 26% на вота (10 места към ЕНП).

Изненадащо представяне на антикорупционния Съюз за спасение на Румъния/Заедно Румъния на бившия премиер и еврокомисар Дачиан Чолош, който спечели 21% (8 места). Партията се очаква да се присъедини към либералите.

ПроРумъния, Демократичен съюз на унгарците в Румъния и Партия "Народно движение" вземат по две места.

51% от румънците са гласували на изборите. Румъния има 32 места в Европейския парламент.

Словакия

Прогресивна Словакия + Заедно, нова проевропейска коалиция, със зашеметяваща победа в Словакия. Тя е първа с 20% (4 места, две за ЕНП и две за либералите). Управляващата "Смер - социална демокрация" ("Посока - социална демокрация" - Smer-SD) на бившия премиер Роберт Фицо е втора с 15% (3 места за ПЕС), което е с около 9% по-малко подкрепа в сравнение с 2014 г. Крайнодясната Народна партия "Наша Словакия" получи 12% подкрепа (2 места).

22% са гласували на изборите, което е съществено подобрение от 2014 г., когато до урните отидоха едва 13% - най-ниската активност в целия Европейски съюз. Четирима евроскептици от Словакия ще има в Европейския парламент в сравнение с 1 преди пет години. Словакия има общо 13 места в европарламента.

Словения

Като цяло безопасна територия за Европейската народна партия. Словенската демократическа партия/Словенската народна партия спечелиха 26% на изборите за европарламент и получават 3 места (към ЕНП).

Втори са Социалните демократи с 18% и две места (към ПЕС).

Листата на Мариян Шарец печели две места (към либералите) с подкрепата на 15% от избирателите, а Нова Словения взема 11% (1 място към ЕНП).

28% от словенците са гласували на изборите. Страната не изпраща евроскептици в Европейския парламент (трима през 2014 г.).

Унгария

Както и се очакваше, управляваща ФИДЕС на премиера Виктор Орбан постигна смазваща победа на евровота. Тя печели 13 места и 52% от гласовете (ЕНП). Временно отстранена от ЕНП, бъдещето на ФИДЕС в Брюксел не е ясно.

Голямата изненада на евровота е драматичната промяна в опозицията. Демократичната коалиция, партия, която е към ПЕС, но може да се насочи към съюз с либералите, спечели четири места. В същото време Движение "Моментум", член на либералите, за първи път влиза в европарламента. Изпраща две жени. Социалистите и крайнодясната "Йоббик" печелят по едно място ( по 6%), докато Зелените не получават места. През 2014 г. социалистите и "Йоббик" взеха съответно по 2 и 3 места в Европейския парламент.

43% от унгарците са гласували на изборите. Евроскептиците вкарват 14 евродепутати в сравнение с 15 преди 5 г. Унгария има общо 21 места.

Финландия

Във Финландия Зеленият съюз е изненадата на евровота. Партията е на втора позиция с 16% (2 места за Зелените в ЕП). Победата отиде за Национална коалиция - 20% (3 места за ЕНП).

Финландската социалдемократическата партия, спечелила парламентарните избори през април, е с най-разочароващия резултат. Партията е след Зеления съюз с 14% (2 места за ПЕС).

40% от финландците отидоха до урните на евровота. Няма промяна спрямо 2014 г. по отношение на спечелените от евроскептиците места (3 от общо 13 за страната).

Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон се закани да победи крайнодесните и да спечели мандат за прокарване на проевропейската си платформа. Той обаче не успя.

"Национален сбор" на Марин льо Пен спечели изборите за Европейски парламент с 23,31% (22 места за алианса на Салвини) спрямо 22,41% (21 места за либералите) за листа "Ренесанс" на Макрон. Крайнодясната партия на Льо Пен обаче се представи по-слабо от 2014 г., когато спечели 24 места.

Голямата изненада е по-силното от очакваното представяне на Европа Екология - Зелените, която получи 13,47% (12 места за Зелените).

Избирателната активност е на ниво 50%. Франция изпраща 28 евроскептици в парламента, колкото и през 2014 г. Страната държи 74 места в законодателния орган.

Хърватия

Оспорвана битка между двете най-големи партии за повечето от 11-те места в Европейския парламент. Управляващият Хърватски демократичен съюз получи най-голяма подкрепа и бие Социалдемократическата партия на Хърватия с 22% срещу 18 на сто. Те съответно печелят по четири (за ЕНП) и три места (за ПЕС). Други четири по-малки партии си поделят местата. След Брекзит социалдемократите ще вземат още едно място.

29% са гласували на изборите за Европейски парламент. Хърватия вкарва един евроскептик в европарламента (през 2014 г. няма).

Чехия

Чешкият премиер Андрей Бабиш спечели изборите за Европейски парламент, но резултатите показват, че двупартийната коалиция губи подкрепа. Макар че "Акция на недоволните граждани" лесно спечели изборите, като получи 21% (6 места за либералите), резултатът представлява значителен спад от 29% на парламентарните избори през 2017 г.

Освен това партньорите на Бабиш в правителството на малцинството, социалдемократите, спечелиха едва 3,95%.

От друга страна изборите са успех за двете най-големи опозиционни партии. Гражданската демократична партия и Чешката пиратска партия бяха подкрепени съответно от 14 и 13% ( 4 места за европейските консерватори и 3 места, които все още не са се присъединили към група в европарламента). Проевропейската "Традиция, отговорност, просперитет - кметове и независими" (TOP 09& STAN) също се представи добре с 11,6% (3 места за ЕНП)

Избирателната активност е 28,72% спрямо само 18,2% през 2014 г. Евроскептиците получават 13 места от общо 21 за Чехия. Преди пет години те спечелиха 10 места.

Швеция

В Швеция малък спад за подкрепата на Шведската социалдемократическа партия спрямо 2014 г., но партията успя да спечели изборите с 23% (пет места за ПЕС).

Големият победител е крайнодясната "Шведски демократи", които увеличиха дела на поддръжниците си с 5,7% до 15,4%, макар че има малък спад в сравнение с парламентарните избори, когато спечелиха 17,5%. Те завършиха на трета позиция (3 места за европейските консерватори) след дясноцентристката Умерена партия ( 16% и четири места за ЕНП). Зелените се представиха по-добре от очакваното и получиха 11% (2 места).

54% от шведите участваха на евроизборите. Швеция ще има шестима евроскептични депутати в Европейския парламент (7 през 2014 г.). Общо страната има 20 места в европарламента.