Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони стана евродепутат. Ексцентричният политик, който беше отлъчен от държавните дела в своята страна, отново набира популярност и това е изгодно за Брюксел - Берлускони може да обедини достатъчно голям брой избиратели. При това, той има приятелски отношения с Владимир Путин и дори е посещавал Крим, пише Газета.ру.

Припомняме, преди четири дни Берлускони бе един от петимата кандидати за евродепутати, обявени за "негодни за участие във вота за Европейски парламент". Становището бе на Комисията за борба с мафията към италианския парламент, по информация на AFP.

Le Repubblica пише, че той успя да привлече поддръжката на 557 хил. избиратели, което го направи най-популярният кандидат от партията "Форца Италия".

Евродепутатството е начало на нов политически живот за 82-годишния политик. Берлускони е известен с ексцентричното си поведение, но е на по-умерени политически позиции, в сравнение с италианските евроскептици.

Центристка коалиция се очаква да управлява новия Европарламент

Центристка коалиция се очаква да управлява новия Европарламент

Прогнозата е на Европейския съвет за външна политика

Бившият италиански премиер заяви, че независимо от съобщението за неговата хоспитализация заради болки в бъбреците, той е в добра форма, съобщи Reuters. Освен това, той възнамерява да се върне към политическия живот.

Няма да правим рокади в кабинета на Италия, обяви лидерът на Пет звезди

Няма да правим рокади в кабинета на Италия, обяви лидерът на Пет звезди

Майо също каза, че резултатите на партията му са засегнати от ниската избирателна активност

През ноември 2017 г. Берлускони се опита да се върне в италианската политика чрез съда. Той бе осъден на четири години затвор, след това срокът бе намален до една година.

Освен това заради преклонната му възраст затворът бе заменен с обществено полезен труд в един от домовете за стари хора. Берлускони в своята жалба до ЕСПЧ заяви, че разглеждайки делото, съдебните органи на Италия са нарушили правата му като му забранили възможността да бъде номиниран на изборна длъжност и смятал за излишна тази забрана.

Независимо от преклонната възраст на Берлускони, неговите поддръжници уверяват, че той се намира в добра форма. През 2011 г., когато скандалите с негово участие бяха в апогея си, неговата популярност бе на най-ниско ниво, сега политическите коментатори му предричаха успех на бъдещите избори.

Берлускони поддържа активно приятелство с руския президент Владимир Путин, който му отговаря с взаимност. Политиците дори си общуват на "ти". Бившият премиер изпрати на Путин юбилеен комплект, на който дизайнерът е изобразил Путин и Берлускони, които се ръкуват. Берлускони стан най-високопоставеният от бившите държавници, който посети Крим след като той бе присъединен към Русия.

Според доцента от катедрата за европейско право на МГИМО Николай Топорнин, това, което се случи с Берлускони, може да "постави кръст на кариерата на всеки европейски политик", но само бившият премиер е особен случай: "Той както преди има авторитет пред значителна част от населението", заяви експертът.