Найджъл Фараж "няма да се присъедини" към никакви политически обединения в Европейския парламент, ръководени от вицепремиера на Италия Матео Салвини. Евроскептикът потвърди това в съобщение до "Политико".

Лидерът на новата Партия "Брекзит" обмисля вариантите в новия парламент, след като партията спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания. Тя получава 29 места и е партията с най-много места в европарламента. До нея са християндемократите на Ангела Меркел също с 29 места.

Партия „Брекзит” на Найджъл Фараж е най-голямата в Европейския парламент

Партия „Брекзит” на Найджъл Фараж е най-голямата в Европейския парламент

Тя получава 29 места

През миналата седмица Фараж проведе среща с Марко Зани, член на "Лига" на Салвини, за да разберат дали е възможен съюз между двете партии.

"След кратка социална среща с член на Групата "Европа на нациите и свободата" (групата на Салвини) през миналата седмица се появиха множество спекулации, подкладени от тази личност, че Партия "Брекзит" ще се присъедини към тях в Европейския парламент", пише Фараж.

Салвини иска съюз с Льо Пен и Фараж, очаква 150 места за евроскептиците

Салвини иска съюз с Льо Пен и Фараж, очаква 150 места за евроскептиците

"Лига", "Национален сбор" на Марин льо Пен и Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж заедно трябва да контролират 90 места

"Мога да потвърдя, че не е такъв случаят и че Партия "Брекзит" няма да се присъедини към Групата "Европа на нациите и свободата"", добави той.

Негов говорител обясни, че Фараж, който все още е лидер на "Европа на свободата и пряката демокрация" (EFDD), "планира да преправи EFDD". Групата предимно включва бившата партия на Фараж, Партията за независимост на Обединеното кралство, която не спечели места на евроизборите, както и италианското Движение "Пет звезди". Но групата загуби евродепутати и не е ясно дали ще оцелее.

Партията на Фараж смаза консерваторите и лейбъристите на евровота

Партията на Фараж смаза консерваторите и лейбъристите на евровота

Според публикуваната информация партията получава 31.6% или 24 места

Сформирането на група в Европейския парламент дава достъп до финансиране от ЕС и позволява оказване на влияние чрез постове на ниво комисии.